U Ukrajini masovne grobnice: Telima nedostaju unutrašnji organi

Uznemirujuće informacije o postojanju tajnih grobnica u regionu Donbasa u Ukrajini sve su kontroverznije, budući da su posmatrači OEBS saopštili da su pronađene tri grobnice, dok je ruska televizija javila o "još tri" i ukupno "desetinama" masovnih grobnica u kojima su tela kojima nedostaju unutrašnji organi.

Pronađeni su ostaci devet osoba, ali pojedini ruski mediji izvestili su o "stotinama" tela, a istovremeno proruske snage i ukrajinska vojska razmenjuju optužbe okrivljujući jedni druge za zločine.

Lider samoproglašene Donjecke republike Aleksandar Zaharčenko uznemirio je javnost informacijom da u pronađenim telima nedostaju pojedini unutrašnji organi, za koje nije sigurno da li su izvađeni ubijenima ili još živim ljudima, a predstavnici lokalne vlasti ubrzo su demantovali istinitost ove tvrdnje.

Zaharčenko je naveo da su u tri sela, iz kojih se povukla ukrajinska vojska, pronađene tri masovne grobnice sa više od 40 pokopanih tela civila i više leševa ukrajinskih vojnika.

Državni televizijski kanal "Rusija" izvestio je o "nekoliko desetina grobnica streljanih" u nekoliko naselja, a prema rečima reportera "žrtava bi moglo da bude na stotine".
ŠEVČENKO: NEMOGUĆI PARLAMENTARNI IZBORI U UKRAJINIPoslanik ukrajinske "Domovinske stranke" Andrej Ševčenko ističe da neće biti moguće održati parlamentarne izbore, zakazane za 26. oktobar, u delovima zemlje pod kontrolom "Rusa", te ocenjuje da bi podizanje zida između Ukrajine i Rusije bio na simboličnom nivou "odgovarajuća poruka".
"Ne možemo održati nikakve izbore pod ruskim Kalašnjikovima. Nadam se da će to biti moguće ranije ili kasnije i da parlament može biti potpun. Do tada će neka mesta u skupštini ostati neupražnjena", objasnio je on u intervjuu bečkom dnevniku "Standard" dodajući da se radi o 12 okruga na Krimu i 14 u regionu Donjecka i Luganska.
Ševčenko je, na pitanje koji stav ima u vezi "anti-terorističke operacije" Kijeva, rekao da se radi o ratu, koji je podstakla Rusija, o novom načinu rata, koji ne stavlja samo Ukrajinu pred nove izazove već čitav kontinent.

OEBS je potvrdio postojanje tri grobnice i ukupno devet tela, a nakon prvih informacija da je reč o telima muškaraca, počeli su da pristižu i izveštaji o pronađenim leševima žena, a prema tvrdnjama proruskih separatista i trudnicama.

Proruske snage su za zločine odmah optužile ukrajinsku vojsku koja je držala položaje na mestu pronađenih grobnica, a Kijev je odlučno odbacio optužbe kao "neistinite i usmerene na diskreditovanje ukrajinskih trupa".

Ruski Istražni komitet saopštio je da će detaljno istražiti sve slučajeve, dok je Državna duma najavila da će od Saveta Evrope i OEBS zahtevati međunarodnu istragu masovnih grobnica u Ukrajini.

Nadlanu / izvor: Novosti

Pogledajte još