NOVA OPASNOST NA INTERNETU: Shellshock virus će vam uništiti kompjuter!

Virus "Šelšok" nova je pretnja računarima i mobilnim uređajima sa pristupom internetu kao i veb stranicama u celom svijetu.

Stručnjaci tvrde da se radi o virusu razornijem od Hartblida koji je početkom godine napadao računare. Šelšok je izuzetno invazivan i trebaće godine da se sistem od njega dobro pročisti. Prosečni korisnici interneta teško će sami rešiti ovaj problem, za to će im trebati pomoć iskusnih informatičara.

Koliko je situacija ozbiljna govori i procena bezbednosne kompanije "Rapid7" koja je na lestvici opasnosti virusu dala ocenu 10 od 10. Opasnost je prepoznala i američka vlada koja je sve korisnike upozorila i pozvala na oprez.

Srećom, za razliku Hartblida, Šelšok neće korisnike interneta naterati da promene sve lozinke, ali će se hakeri zasigurno služiti drugom metodom koju ovaj virus omogućava. Hartblidov učinak na sistem može da se usporedi s otključavanjem svačijih ulaznih vrata istovremeno zbog čega su ljudi morali da menjaju lozinke. Novi virus, pak, ima učinak poput razbijanja vrata polugom što je kasnije mnogo teže ispraviti.

Stručnjaci su posebno zabrinuti za korisnike Eplovih Mek računara koji koriste softver "Bash" koji virus direktno napada kroz program Terminal.

"Izuzetno je važno da korisnici i oni koji održavaju stranice odmah zatraže pomoć i krenu da rešavaju problem jer kada on uđe u sistem teško ga je iskoreniti", rekao je za Independent Robert Graham, stručnjak za bezbednost.

Nadlanu / izvor: Kurir

Pogledajte još