"Ubiće" vas previše soli, evo spasonosnog rešenja za vas!

1. Cimet
Jedan od najstarijih začina koji se u našoj kuhinji koristi isključivo u poslasticama inače ima mnogo veću primenu. Cimet je naime odlična alternativa za so, regulisanje nivoa šećera u krvi i sposobnost snižavanja holesterola njegove su osnovne prednosti. Iako intenzivnog mirisa koji ne možemo zamisliti u glavnim obrocima, cimet se iznenađujuće dobro snalazi u pikantnim jelima, na primer malo cimeta u meksičkim jelima s pasuljem daće posebnu notu ukusu, a dodan uz kari obogatiće svako jelo s piletinom.

2. Kardamom

Začin koji u našoj kuhinji postaje sve zastupljeniji, kardamom, smatra se članom porodice đumbira. Njegov ukus je delikatan i aromatičan, ali na prvom dodiru s nepcima oseća se slankasta nota pa ne čudi njegova prisutnost u jelima umesto soli. Za intenzivniji ukus kardamoma u jelima potrebno je semenke malo propržiti.


3. Čili papričica
Topao i papren ukus, nota je koju na nepcima ostavlja čili papričica koja zahvaljujući lekovitim svojstvima zaslužuje da postane omiljeni sastojak svih jela na kašiku u kojima najbolje balansira ukuse. Intenzivan ukus u potpunosti će utažiti potrebu za solju u hrani, osim u kuvanoj i u svežoj poput sendviča i salata.

4. Semenke suncokreta
Samo 50 grama ovog ploda zadovoljava dnevne potrebe za vitaminima E i B1, a samo 100 grama semenki zadovoljava dnevne potrebe organizma za manganom, bakrom, magnezijumom, natrijumom, fosforom i vitaminom B6. Slankast i pomalo gorkast ukus semenkama daje natrijum zbog čega se mlevene semenke dodaju u jela umesto soli, najbolje ih je dodati u gotovo jelo.

5. Beli luk
Beli luk je izvrsna zamena za so, a posebno onaj osušeni u prahu, brojni ga koriste uz ribu i testeninu gde poboljšava ukus namirnice. Njegova mnogobrojna lekovita svojstva glavni su razlog za veću primenu u kuhinji, a izostavite li so u jelu i dodate samo beli luk osetićete jednak efekat slankaste note kao i kod omiljenog začina.

5. Bosiljak
Zeleni listovi bosiljka obiluju eteričnim uljima koji između niza komponenti sadrže i natrijum, pa je bosiljak izvrsna zamena za so. Kako bi inače ispariva ulja iz lišća sačuvali potrebno ih je dodati na samom kraju pripreme jela. Osim u kuvanim jelima bosiljak izvrsno funkcioniše pomešan s povrćem, testeninom i salatama gde njegova slankasta nota posebno dolazi do izražaja.

7. Sok od limuna
Salata bez zrnca soli, ali uz obilje limunovog soka u potpunosti će zameniti omiljeni začin, osim toga limun je poznat kao prirodni konzervans i kao takav je odlična zamena za so.
izvor: zadovoljna

Pogledajte još