Neočekivano: Marihuana u Srbiji će biti legalizovana već...

Ukoliko se država složi, realno je očekivati da ćemo već u novembru raditi na promenama zakona, a na proleće i legalizovati upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, poručio je juče Vladan Golubović iz humanitarne mreže organizacija i pojedinaca “Lekalizuj”. On je istakao da im je u inicijativi veoma važna podrška države i Ministarstva zdravlja.

- Nismo očekivali da će nas podržati ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ali je on srećom prepoznao ovu ideju i upućen je u sve mogućnosti koje pruža upotreba kanabisa u medicini. Naša ideja je da i među drugim ljudima i državnim organima promovišemo korisnost kanabisa i da uskoro i legalizujemo njegovo korišćenje u medicinske svrhe. Ako sve bude kako treba, već sledećeg septembra možemo u berbu konoplje – rekao je Golubović na jučerašnjem skupu u “Mikser hausu” povodom pokretanja inicijative o izmenama zakona o kanabisu.

Iako je bio najavljen dolazak ministra zdravlja Zlatibora Lončara, koji je nedavno javno podržao ovu ideju, on nije uspeo da dođe, ali je kao predstavnik Ministarstva došao državni sekretar Ferenc Vicko.

- Ministar je hrabro istupio u javnost podržavši ovu ideju, jer zakon treba da služi narodu, a ne narod zakonu. Mislim da ne treba praviti veliku pompu i buku oko legalizacije, ali svakako je najvažnija kontrola stavljanja u promet, kao i način primene – kaže Vicko.

Izvor: Telegraf

Pogledajte još