Jedite i gubite kilograme: Ove masnoće pomažu u mršavljenju!

1. Omega-3 masne kiseline su dosta popularne i to s razlogom. Poznato je da pomažu radu srca, podstiču dobro raspoloženje i održavaju zdrav obim struka. Suprotno uvreženom mišljenju, ne trebate da jedete losos da biste ih dobili. Dobar izvor su semenke lana, soja i orasi koji ih sadrže u izobilju.

2. Pinolenska kiselina je prirodna višestruko nezasićena masna kiselina koju nalazimo u pinjolima, posebno korejskim. Povezana je sa smanjivanjem osećaja gladi i suzbijanjem apetita.

3. Konjugirana linolenska kiselina (CLA) prirodna je višestruko-nezasićena masna kiselina koju nalazimo u mesu i mlečnim proizvodima, a ima jak učinak na sagorijevanje masti i rast mišića. Pomoću mehanizama CLA utiče na smanjenje udela telesne masti u organizmu na način da smanjuje zasićene masti nakon obroka, povećava razgradnju masti u masnim ćelijama, povećava "izgaranje" masti u mitohondrijima te smanjuje ukupan broj masnih ćelija.

4. Laneno ulje kao dobar izvor svih važnih Omega kiselina (3,6 i 9) može pomoći ublažiti upale povezane sa povećanjem težine. Upotrebite ga kao začin za salatu. Zbog blagog, orašastog ukusa izvrsno se slaže sa svim povrćem.

5. Ulje konoplje je bogato Omega-3 kiselinom ali i Vitaminom E, moćnim antioksidansom. Njena vlakna, seme, prah ili ulje bogat su izvor proteina, esencijalnih masnih kiselina i probavnih vlakana koja pomažu pri očuvanje željene telesne težine.

6. Riblje ulje je dodatak ishrani koji poboljšava zdravlje srca i mozga a prema istraživanjima pospešuje izgradnju mišića prilikom treninga za snagu.

7. Kokosovo ulje sadrži visoku količinu zasićenih masti, oni su u obliku triglicerida srednje dugih lanaca, te ih telo drugačije tretira nego uobičajene zasićene masti. Kokosovo ulje organizmu se odmah i pretvara u energiju, pa stoga nije veća prijetnja zdravlju. Dobro je za prženje, a može se jesti i sirovo, jer je izuzetno dobrog ukusa.

Izvor: Portal oko

Pogledajte još