Šetnja završena, Beograd miran

Na ulicama je uglavnom potpuno mirno, građani su se od jutros okupljali u Nemanjinoj, a zatim polako krenuli ka Skupštini grada.

Prema prvim procenama u povorci je više stotina ljudi, među kojima ima mnogo ličnosti iz javnog i političkog života, a atmosfera je izuzetno vesela. Trasu i širi centar grada obezbeđuje žandarmerija.

Povorka je krenula u 12.45h, a na plato ispred gradske skupštine je stigla pola sata kasnije.

Tokom prepodneva je zabeleženo nekoliko incidenata - dve intervencije policije u blizini Slavije gde je uhapšeno pet mladića, kao i zastoj na autoputu kod Arene jer su u jednoj traci ka gradu postavljene i zapaljene gume.

Manji incidenti su zabeleženi i na Banjici, kao i okupljanje grupe ispred Hrama Svetog Save, koju je legitimisala policija. Opširnije u posebnoj vesti.

Nezvanično je potvrđeno i da su pripadnici Žandarmerije iz jednog kordona pretukli brata premijera Srbije Andreja Vučića i njegovo obezbeđenje.

Posle šetnje, sa bine kod platoa ispred Gradske skupštine će se okupljenima obratiti strani zvaničnici i LGBT aktivisti iz regiona i Srbije.

Tokom šetnje nije bilo incidenata, a reporteri javljaju da je povorka zastala u 13 časova, kada su se oglasila crkvena zvona i da su se tada čuli zvižduci.

Kompletan program bi trebalo da se završi oko 14 časova.

"Očekujemo oko 2.000 ljudi. Nas iz organizacije, volontera i gostiju iz zemlje i sveta ima oko 1.000, a ostalo će biti građani koji će nam se pridružiti", rekao je za B92 oko podneva Goran Miletić iz organizacionog odbora Prajda.

U koloni su predstavnici diplomatskog kora, nekoliko ministara Vlade Srbije, gradonačelnik Beograda i ljudi iz javnog i političkog života Srbije. O tome ko je sve u povorci pročitajte u posebnoj vesti.

Okupljeni su rekli da su srećni što povorka prolazi bez problema, neki su ocenili da je u pitanju velika pobeda, ali su istakli i da su ipak očekivali više ljudi.

Nadlanu / izvor: B92

Pogledajte još