OTKRIJTE: Čemu nas sve uči joga

0

Joga je potpuna nauka o čoveku. Sveobuhvatna i krajnje fleksibilna nauka koju su hiljadama godina testirali brojni pojedinci svih rasa, u svim delovima zemaljske kugle. Upravo zato joga je bila i ostala večni čovekov pratilac na njegovom putu pročišćenja i razvoja.

Bez obzira vežbamo li sami na nekom proplanku ili na intenzivnom seminaru joge sa prvoklasnim majstorom, ono što naučimo na prostirci nije dovoljno. Da bi naš život procvetao, u njemu moramo primeniti ono što iskusimo dok vežbamo.

Prepoznajemo svoje prirodno disanje kako bismo ga mogli bolje primeniti u jogi i u životu.

Ovo je jedna od najvećih lekcija kojima nas poučava joga. Ako postoji nešto od vitalne važnosti na šta potpuno zaboravljamo ili to pogrešno upotrebljavamo, a da toga uopšte nismo svesni, to je disanje. A disanje je život . Nesvesno, ugušeno i nepravilno disanje, što je karakteristično za većinu ljudi, postaje obično preživljavanje.

Oslobađanje tenzije i blokada iz delova tela koji se prirodno pokreću dok dišemo, naročito iz dijafragme i abdomena, zauzima važno mesto u jogi. Konačno, da bismo prodisali i prepoznali svoje slobodno prirodno disanje , treba osloboditi životnu energiju koja rukovodi dahom. A kad se to dogodi, ponovo ćemo biti priključeni na bezgranični izvor energije. I tu je tajna za nepresušni izvor entuzijazma, inspiracije i istrajnosti da nastavimo na svojem putu gde nas srce vodi.

Jogom istražujemo svoje telesne i mentalne granice kako bismo se otvorili iznutra i realizovali svoju neograničenu prirodu.

U životu retko kada imamo snage da se suprotstavimo sopstvenim ograničenjima. Gotovo nikad namerno ne izlazimo izvan svojih sigurnih okvira pa i ne znamo gde su nam sve limiti. S druge strane, osim što su odlučili da izađu iz svog malog sigurnog sveta (čaure), svi koji sede na toj joga prostirci namerno flertuju s telesnim i mentalnim ograničenjima učeći na taj način kako se otvoriti telom, disanjem, emocijama i umom. U hatha i raja jogi to je ceo proces ili unutrašnje putovanje u prirodno stanje našeg bića radi saznanja ko smo i šta smo zapravo.

Učimo kako naizmenično imati kontrolu i biti predan

Jedan od glavnih razloga zbog kojih završavamo u neravnoteži jeste to što ne znamo da balansiramo između kontrole i puštanja. Na primer, kad kontrolišemo stvari, tada smo gotovo neizbežno i napeti. Ako se pak prepustimo, imamo tendenciju da gubimo kontrolu nad situacijom. Budući da nas i sama pomisao na to plaši, većina ljudi grčevito naginje kontroli, okrećući pritom glavu od prepuštanja prirodnom toku.

Otuda toliki problemi s napregnutim živcima (čitaj , glavoboljom) i zakočen emocijama. Joga taj problem vrlo uspešno „leči“.Praktikujući je, imamo priliku da otkrije i zatim razvijati sposobnost da kontrolišemo i budemo predani naizmenično, zavisno o potrebi. Život i psihofizičko blagostanje rezultat su sinteze suprotnosti.

Foto: yayimages/ilustracija

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.