“SEĆANJA”: JUGOSLOVENSKI FILMOVI O HOLOKAUSTU

Jugoslovenska filmska industrija retko je za teme filmova uzimala Holokaust, iako su ratni filmovi činili veći deo te produkcije. Jedan od razloga svakako je i relativna neistraženost ovog fenomena u kontekstu celokupne ratne istorije. Ipak, tokom godina povremeno su snimani filmovi koji su čak imali i veliki uspeh kod kritike i publike (“Deveti krug” na primer). Povodom konferencije “Reperezentacija Holokausta na Balkanu u umetnosti i medijima” Dom omladine Beograda pripremio je retrospektivu filmova o Holokausta koji su snimljeni tokom Jugoslovenske istorije.

Ovom izboru pridodat je i film najnovije produkcije “Kad svane dan” našeg slavnog reditelja Gorana Paskaljevića kao i Francuski dokumentarni film o umetnosti u Buhenvaldu.

30. septembar

17.00
Kada zatvorimo oči: tajna umetnost Buhenvalda (Quand nos yeux sont fermes l’art clandestin a Buchenwald, 55min, 2006)
Režija: Christophe COGNET
U Buhenvaldu je tokom rata bilo zatočeno i dvadesetak umetnika koji su uspevali da zabeleže svoju strašnu svakodnevnicu. Ovaj materijal je retko bio izlagan, a prvi put je za potrebe ovog filma sakupljeni obrađen u svojoj celosti. Ova vredna i jedinstvena dela daju jedinstven uvid u paklenu svakodnevnicu logora, iz ugla logoraša pod pretnjom sopstvenog života.
U filmu se pojavljuju crteži sledećih umetnika Bata (ou Baxa), Léon Delarbre, Auguste Favier, José Fosty, Gaston Gentillon, Paul Goyard, Roman Jefimenko, Karol Konieczny, Jacques Lamy, Pierre Mania, Henri Pieck, René Salme, Herbert Sandberg, Karl Shulz, Walter Spitzer, Boris Taslitzky; i fotografije Georges Angelia.

18.00
Pet minuta raja (YU, 1959, 94’)
Režija: Igor Pretnar
Uloge: Lojze Rozman, Stevo Žigon, Mira Nikolić
Nacisti koriste dva logoraša za demontiranje bombi. Na tom opasnom zadatku njih dvojica doživljavaju jedine trenutke slobode… Igor Pretnar je najpoznatiji kao dobitnik nagrade na Pulskom festivalu za film “Korov” 1963. godine. Scenario za film “Pet minuta raja” potpisuje poznati slovenački književnik Vitomil Zupan.

21.00
Kad svane dan (SRB, 2012, 90’)
Režija: Goran Paskaljević
Uloge: Mustafa Nadarević, Nebojša Glogovac, Predrag Ejdus, Meto Jovanovski, Zafir Hadžimanov
Festivali: „Grand Prix“ za najbolji film na Međunarodnom filmskom festivalu u Terni (Italija), kao i „Grand Prix“ za najbolji film festivala i „Grand Prix“ za najbolji film po glasovima publike na Međunarodnom filmskom festivalu u španskom gradu Merida.
Priča o 72-godišnjem profesoru muzike Miši Brankovu koji pod neobičnim okolnostima otkriva svoje pravo poreklo. Naime, prilikom iskopavanja na mestu gde je nekad bio Jugenlader Semlin, a sada su samo ostaci Starog sajmišta i nekadašnjeg logora, radnici pronalaze kutiju sa dokumentima koju je daleke 1941. godine zakopao logoraš Isak Vajs. Miša saznaje da je zapravo Jevrejin…

1. oktobar

17.00
Nebeski odred (YU/SRB, 1961, 105’)
Režija: Boško Bošković/Ilija Nikolić
Uloge: Ljuba Tadić, Branko Tatić, Ljubiša Stojčević
"Nebeski odred", zastrašujuć intimni izveštaj o zlodelima nacističkog delirijuma, prikazuje ogoljene numerisane duše u Aušvicu koje su suočene sa tiranijom nezapamćenih razmera. I ne samo to. Ova drama ne opisuje samo emotivnu iscrpljenost ljudi koji gledaju paklu u oči, već i pruža veoma dubok psihološki uvid u prirodu samog života, koji, ma koliko dehumanizovan i izobličen, vapi da bude produžen, pa makar za samo jedan dan.

19.00
Deveti krug (YU/HR, 1960, 107’)
Režija: France Štiglic
Uloge: Boris Dvornik, Dušica Žegarac, Beba Lončar
Drugi svjetski rat. Zagreb je pod nacističkom okupacijom a građani sve više trpe od brutalne diktature Ustaša. Neugodnu situaciju oseća i jedna zagrebačka porodica na svojoj koži jer štiti mladu jevrejsku djevojku Rut koja provodi puno vremena u njihovom domu, igrajući bezbrižno monopoly sa njihovim sinom Ivom. Pošto progoni Jevreja postaju sve intenzivniji, porodica odluči da nagovori Ivu da se oženi sa Rut jer bi njihov lažni brak osigurao njen spas, pošto je tada na snazi zakon da se ne progone članovi Hrvatskih porodica. Film je bio u zvaničnom programu Kanskog festivala, a bio je i Jugoslovenski kandidat za nagradu Oskar.

21.00
Hranjenik (YU/HR,1970, 88’)
Režija: Vatroslav Mimica
Uloge : Fabijan Šovagović, Nikola Angelovski, Zvonimir Crnko
Izgladneli zatvorenici u nemačkom kampu smrti pokušavaju da se odupru logorskom Kapou koji ih posebno okrutno maltretira. Pripremaju plan ubistva, ali situacija se iznenada menja. Zbog veze sa ženom oficira, Kapo je bačen u zatvor, pa zatim i među njegove dojučerašnje žrtve, a njegov potencijalni ubica sada postaje nemački saradnik. Kako je novi Kapo još okrutniji prema zatvorenicima oni se odlučuju da ojačaju bivšeg mučitelja delom svojih obroka kako bi mogao da mu se odupre.

ULAZ JE SLOBODAN!

http://www.domomladine.org

Pogledajte još