Ovo je pet neverovatnih stvari koje vaš mozak radi dok spavate!

1) DONOŠENJE ODLUKA

Mozak tokom spavanja može da obradi informacije i pripremi vas za akcije i efektivno donošenje odluka, tvrdi novo istraživanje. Procesi koji se dešavaju u mozgu tokom spavanja koriste dostupne informacije koje nam olakšavaju donošenje odluka kad smo budni. Kada usnite, vaš mozak dalje nastavlja da traži rešenja za neki problem, pa se nakon buđenja osećate spremnijim da ga rešite.

2) STVARANJE I UTVRĐIVANJE SEĆANJA

Dok spavate, mozak je zauzet formiranjen novih sećanja, utvrđivanjem starih i povezivanjem skorašnjih i davnašnjih sećanja. Ako se ne naspavate dovoljno, to će uticati na hipokampus, oblast mozga koja je odgovorna za stvaranje sećanja i njihovo utvrđivanje. Zato san igra veoma važnu ulogu u procesu učenja – pomaže nam da zapamtimo nove informacije i bolje ih upotrebimo kasnije, kad nam zatrebaju.

Spavanje pre učenja priprema mozak za inicijalno skladištenje sećanja, a spavanje posle učenja važno je jer pomaže u pamćenju i čuvanju novih informacija, što znači da ćete ih teže zaboraviti. Zato obavezno odspavajte pred važan ispit, umesto da celu noć provedete učeći.

3) STVARA KREATIVNE KONEKCIJE

San ume da podstakne kreativnost, jer se tokom sna stvaraju iznenađujuće nove konekcije koje ne biste imali dok ste budni. Jedna američka studija iz 2007. otkrila je da san može da stvori neobične konekcije u mozgu i da izazove reakciju „prosvetljenja“, tj. nove ideje, kad se probudite.

4) IZBACUJE TOKSINE

Serija studija iz 2013, otkrila je da je samopročišćavanje jedna od bitnih funkcija mozga tokom sna. Istraživači sa Univerziteta u Ročesteru otkrili su da se tokom spavanja mozak miševa čisti od štetnih molekula povezanih sa neurodegeneracijom. Prostor između moždanih ćelija zapravo se povećao tokom sna miša i dozvolio mozgu da izbaci toksične molekule koji su se nataložili tokom dana. Dakle, ako ne spavamo dovoljno dugo da se mozak pročisti od toksina, može doći do neurodegenerativnih bolesti kao što su Parkinsonova ili Alchajmerova bolest.

5) UČI I PAMTI KAKO DA IZVEDE FIZIČKE ZADATKE

Mozak skladišti informacije u dugoročnu memoriju preko kratkih moždanih talasa jake frekvecije tokom REM faze sna. Ovi procesi mogu biti od pomoći za čuvanje informacija koje su u vezi sa motoričkim sposobnostima kao što su vožnja, vežbanje novog plesnog pokreta i slično, pa ove veštine brže postaju automatske. Mozak tokom REM faze transformiše kratkoročne memorije u dugoročne memorije. Vežbanje tokom spavanja je ključno za brzo savladavanje novih stvari.

Izvor:cafe

Pogledajte još