OVO SU PREVARE NA KOJE JE CEO SVET NASEO: Najveće prevare u novijoj istoriji

Mnoga naučna dostignuća su se menjala kroz istoriju i na neki način uticala na svet. Otkrivamo vam najveće prevare u novijoj istoriji.

1. Rat svetova
Radio-drama Orsona Velsa “Rat svetova” emitovana kao specijal za noć veštica 30. oktobra 1938. godine, izazvala je možda najveću paniku među ljudima.

(old_image)

Poznata je po tome što je napravljena kao direktan prenos invazije Marsovaca na Zemlju. Mnogi Amerikanci su tvrdilii da vide treperenje svetla u daljini i da osećaju otrovan gas.

2. Mačka u tegli
Student Instituta tehnologije Masačustesa kreirao je internet stranicu na kojoj je postavio upustva za gajenje male mačke u tegli, kako bi ona dobila oblik biljke bonsai. Međutim, na inicijativu zastupnika životinjskih prava, on je morao da ukloni stranicu.

3. Tajna plave kose
Nemački naučnici otkrili su da će gen za plavu kosu izumreti za nekoliko vekova. To bi značilo da više neće postojati plavuše. Međutim, kasnije je objavljeno da su u pitanju lažni rezultati istraživanja.

(old_image)

4. Sirena
Ljudi su vekovima pokušavali da pronađu dokaze o postojanju sirena. U njujorškom muzeju Barnum bila je izložena mumicifirana sirena u koju je poverovala većina zainteresiranih posetilaca. Međutim, istina je bila drugačija. Sirena je bila sastavljena od glave i torza majmuna i ribljeg repa.

(old_image)

5. Kamenje
Profesor Beringer je 1725. godine otkrio očuvano kamenje sa utisnutim fosilima životinja kao što su gušter ili pauk. On je verovao da su fosili božanskog porekla. Nakon što je objavio nekoliko članaka na tu temu, dokazano je da su mu to podmetnule kolege sa fakulteta, kako bi mu uništile ugled.

Nadlanu / izvor: Blic

Pogledajte još