ŠOKANTNO ISTRAŽIVANJE: Ne osećate ove mirise?! Onda vam je ostalo još 5 godina života!

Novo istraživanje sprovedeno na univerzitetu u Čikagu, pokazalo je da je 39 odsto osoba koje su pale na jednostavnom testu čula mirisa preminulo u okviru pet godina od testiranja. U istom periodu, preminule je samo 19 odsto onih koji su imali mali gubitak mirisa, i samo 10 odsto onih koji su imali potpuno zdravo čulo mirisa.

U istraživanju su naučnici koristili mirisne štapiće - nalik flomasterima, samo s mirisima umesto boja. Radilo se o pet jednostavnih mirisa: pepermint, narandža, riba, ruža i koža.

Većina od 3005 učesnika istraživanja imalo je zdravo čulo mirisa - prepoznali su sve mirise, ili barem četiri od pet. Oko 20 odsto prepoznalo je dva ili tri mirisa, a 3,5 odsto prepoznalo je jedan ili nijedan miris.

Pet godina nakon prvog dela testiranja, istraživači su pažljivo proverili ko je od učesnika još uvek živ, a rezultati su pokazali da su otkrili dosad najpouzdaniji način za predviđanje skore smrti - jedini pouzdaniji znak je teško oštećenje jetre, koji retko kad prolazi nezapažen.

- Gubitak čula mirisa ne uzrokuje smrt sam po sebi, ali je glasnik, rano upozorenje da je nešto u organizmu gadno pošlo po zlu, da je nastala šteta. Naše otkriće moglo bi postati korisni klinički test, rekli su istraživači.

Izvor: Jutarnji.hr

Pogledajte još