REZ - 1. festival savremenog eksperimentalnog filma

2014. HEINZ EMIGHOLZ – ARHITEKTURA FILMA

Teorija koja Hoda (TkH) pokreće filmski festival koji će se baviti savremenim praksama eksperimentalnog i umetničkog filma. Festival je zamišljen kao trodnevni događaj, a koncipiran je po principu: 1 izdanje festivala – 1 autor – 1 knjiga. Svake godine, u fokusu će biti jedan od najznačajnijih i još uvek aktivnih autora koji svoje radove smeštaju u polje filmskog eksperimenta. Tokom festivala predstavićemo seriju filmova, organizovati diskusije i izdati knjigu, koja bi doprinela trajnijoj proizvodnji znanja u ovoj oblasti. Cilj festivala je da kreira umetničku i edukativnu platformu za predstavljanje i promociju inovativnih i radikalnih filmskih praksi.

Prvo izdanje festivala predstaviće rad Hajnca Emigholca (Heinz Emigholz), jednog od najznačajnijih nemačkih reditelja u oblasti eksperimentalnog filma, koji je bio profesor i osnivač katedre za Umetnost i medije na Univerzitetu umetnosti u Berlinu. Tema prvog izdanja je «arhitektura filma», što se odnosi kako na rad samog autora u tematskoj oblasti «film i arhitektura», tako i na širi kontekstualni gest iniciranja festivala, koji kroz predstavljanje novih autora i produkciju znanja želi da utiče na drugačije poimanje filma u lokalnom kontekstu.

Festival se realizuje u saradnji sa Multimedijalnim institutom iz Zagreba, Domom omladine Beograda i Gete institutom, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Ulaz na sve programe je besplatan.
Diskurzivni program festivala je na engleskom jeziku.

PROGRAM:

Petak 3. oktobar

19.00 _ Od partiture do naracije
[Uvodno predavanje Hajnca Emigholca]

20.00 _ Parabeton – Pier Luigi Nervi i rimski beton
[Parabeton – Pier Luigi Nervi und römischer Beton, 2011, 100']
+ razgovor sa autorom
Parabeton u hronološkom sledu pokazuje 17 još uvek očuvanih građevina italijanskog inženjera i arhitekte Pier Luigija Nervija (1891-1979). Prikaz tih odvažnih konstrukcija Emigholc spaja sa filmskim studijama antičkih zdanja napravljenih od rimskog betona.

Subota 4. oktobar

17.30 _ Formativne godine:
Schenec-Tady I [1972/73, 40']
Demon [1976/77, 29']
„Umetnički rad Hajnca Emigholca istražuje granicu između filma i vizuelnih umetnosti. Njegovi rani filmovi dali su ključan podstrek međunarodnom pokretu eksperimentalnog filma 70-ih i 80-ih godina prošlog veka. Smatraju se retkim eksperimentalnim radovima iz Nemačke koji su stekli trajno poštovanje u svetu. Projekat THE FORMATIVE YEARS (Formativne godine) osvetljava i približava deo istorije filma koji, u svetlu obrtâ u analognom svetu i pomeranja ka digitalnom, omogućava razmatranje sasvim savremenih tendencija.“ [Stefanie Schulte-Strathaus]

19.00 _ Misli:Film
[Think:Film, predstavljanje inicijative + diskusija]
Učesnici: Hajnc Emigholc (Think:Film, Berlin) i Ulrich Ziemons (Arsenal, Berlin)
Moderira: Marta Popivoda (TkH, Beograd)

Misli:Film – Međunarodni kongres eksperimentalnog filma održan je na berlinskoj Akademiji umetnosti u organizaciji Arsenala – Instituta za film i video umetnost, a u saradnji sa Institutom za film Univerziteta umetnosti u Berlinu.
Nakon razdoblja diverzifikacije eksperimentalnih oblika umetničke proizvodnje, novi načini razmišljanja o filmu i vrstama mišljenja koje film može da stvori postali su neophodni. Glavni cilj kongresa Misli:Film bio je da ponudi novu filozofsku procenu posebnog položaja koji film i filmska slika uživaju u umetničkoj i intelektualnoj praksi.

20:00 _ Perret u Francuskoj i Alžiru
[Perret in Frankreich und Algerien, 2012, 110']
+ razgovor sa autorom
Auguste Perret (1874-1954) je bio poznati francuski arhitekta i inženjer, posebno važan zbog inovativnih betonskih konstrukcija oblikovanih u neo-klasičnom izrazu. Film prikazuje 30 Perretovih ostvarenja u Francuskoj i Alžiru, artikulišući time indirektno i odnos modernizma i kolonijalizma u arhitekturi.

Nedelja 5. oktobar

17.30 _ Kratki film i muzički spotovi:
Dva muzeja [Two Museums, 2013, 18']
Heinz Emigholz & Kreidler:
Crvena pustinja [Rote Wüste, 2012, 21']
Zima [Winter, 2012, 8']
Trka moljaca [Moth Race, 2012, 4']

19.00 _ Dijalog
[Razgovor dva autora]
Učesnici: Slobodan Šijan i Heinz Emigholz
Moderira: Petar Milat (Multimedijalni institut, Zagreb)

20.00 _ Goff u pustinji
[Goff in The Desert, 2003, 110']
+ razgovor sa autorom
Bruce Goff (1904-1982) je velika nepoznanica američke arhitekture, pa su još za života, njegovi radovi izazivali brojne kontroverze. Film prikazuje 62 građevine – od malih benzinskih stanica do reprezentativnih muzeja – koje je projektovao ovaj američki arhitekta. Gotovo sva njegova zdanja stajala su kao šokovi u krajoliku, utirući put tada još uvek nezamislivim prodorima u arhitekturi.

http://www.domomladine.org

Pogledajte još