Proizvodnja uglja posle posledica poplava: U julu više od milion tona

Površinski kop polje „D” je tokom juna i jula bio oslonac proizvodnje Rudarskog basena „Kolubara”. Prema rečima Ranka Ristića, koordinatora za proizvodnju i kvalitet uglja na polju „D”, u julu je proizvedeno više od 1.100.000 tona lignita. Na taj način značajno je premašen ambiciozan plan od 740.000 tona, koji je pravljen kada su sagledane dramatične posledice poplava i kada je već postalo izvesno da će polje „D” morati da ponese veliki deo tereta teške situacije u kojoj se našao rudarski basen. Optimalan nivo proizvodnje održan je i pored kvara na bageru „glodar 7”, čuvenoj „Plavoj ptici”, zbog koga je bager bio van funkcije pet dana tokom jula.

I nivo proizvodnje u junu predstavlja veliki podvig zaposlenih na polju „D”. Sa proizvedenih 998.500 tona lignita, u odnosu na planiranih 220.000 tona, plan je prebačen čak četiri i po puta. Nakon majskih poplava i blokade tamnavskih kopova, sve oči su bile uprte u Polje „D” kao jedini kop koji je mogao brzo da postigne otpimalni nivo proizvodnje. Zbog toga su zaposleni na Polju „D” i te kako bili svesni značaja svoje uloge ne samo za „Kolubaru” već i za celu Srbiju. Ogromnim naporima uspeli su da prebace plan proizvodnje u junu i julu, čime su ne samo opravdali ukazano poverenje već i prevazišli najoptimističnija očekivanja.

Da podsetimo, u velikom poplavnom talasu na Polju „D” potopljene su pumpe koje nisu mogle da izvuku ogromne količine vode iz kopa. Zahvaljujući brzoj akciji zaposlenih, bageri su izvučeni na bezbedno i oslobođene su četiri pumpe. Na BTU i BTS liniji poplavljen je središnji deo trake u dužini od oko 400 metara. Uz danonoćni rad, sačuvana je sva oprema. Jedina materijalna šteta nastala je zbog zastoja u proizvodnji lignita, koji je trajao 11 dana.

- Iako tokom majskih poplava bageri nisu bili poplavljeni, veliki problem su predstavljale potopljene transportne trake, zbog čega nije bio moguć odvoz uglja ka Termoelektrani „Nikola Tesla”. Uključivanjem većeg broja pumpi, koje su pozajmljene sa Polja „B“ i sa površinskog kopa „Drmno” i montiranjem cevovoda, voda je brzo ispumpana. Već 26. maja puštena je u rad etažna traka za BTS sistem i pokrenuta proizvodnja i transport uglja sa kopa. Usvojena je odluka da se druga potopljena etažna traka na BTU liniji premosti, jer su proračuni pokazali da će montaža nove trake oduzeti manje vremena nego sanacija. Montaža je trajala deset dana i BTU linija je krenula 5. juna. Prvih dana nakon pokretanja sistema proizvodnja je bila manja zbog problema sa transportom, jer su poplave oštetile prugu prema Obrenovcu. Kada je regulisan odvoz uglja od Vreoca prema TENT-u, povećana je i proizvodnja – objašnjava Ristić.

Ristić naglašava da za postignuti uspeh zahvalnost duguju menadžmentu „Kolubare” i rukovodstvu površinskih kopova, koje im je stavilo na raspolaganje potrebne mašine, kao i kolegama sa tamnavskih kopova. Bez njihove podrške i dobre koordinacije svih službi, ovaj uspeh ne bi bio moguć.

Popravke pre poplava
Remonti na Polju „D” urađeni su pre poplava. U aprilu je rađena investiciona opravka „glodara 8” koja je završena 10. maja. Investiciona opravka „glodara 7” je bila planirana za jun, tako da je zastoj sistema iskorišćen za potrebne popravke.

Z. Badnjević

Pogledajte još