OPREZ: Otrovali se smrtnosnom zelenom pupavkom

Zelena pupavka je najotrovnija pečurka koja raste u ovim predelima

Na području Pomoravlja, Resave i Levča bilo je više lakših oblika trovanja i jedno teško sa teškim oštećenjem bubrega, izjavio je klinički toksikolog Opšte bolnice u Ćupriji dr Slobodan Gajić.

Osoba sa teškim oštećenjem bubrega upućena je na lečenje u Vojno medicinsku akademiju u Beogradu, a pečurke je konzumirala sa ocem i suprugom koji su imali lakši oblik trovanja, dodao je Gajić.

Najverovatnije je se radi o “zelenoj pupavki”, najotrovnijoj gljivi na našim prostorima, ocenio je Gajić.

Lakši oblici lečeni su na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Ćupriji i ambulantno.

Gajić, i njegove kolege sa Infektvnog odeljenja upozoravaju građane da gljive ne beru i konzumiraju ako ih dobro ne poznaju.

Nikada ne znate, i najiskusniji berači i gljivari, ponekad pogreše, napominju oni.
U prirodi, pored jestivih rastu i otrovnice, i onda se dogodi da se ubere i neka otrovna gljiva.

Lekari podsećaju da su prvi simptomi trovanja, mučnina, gađenje, povraćanje, dijareja, bolovi u trbuhu i javljaju se šest do 24 sata posle konzumiranja. Obično se otruje cela porodica, odnosno svi koji jedu spremljene gljive, neko teže a neko lakše, zavisno od količine toksične supstance koje su uneli”. Bolest može imati smrtni ishod, upozoravaju lekari.

Kada je reč o najotrovnijoj “zelenoj pupavki” njena toksičnost se ne smanjuje termičkom obradom, (kuvanjem ili pečenjem) a niti dužim držanjem u zamrzivaču.

Lekari Opšte bolnice u Ćupriji, najveće zdravstvene ustanove u Pomoravskom okrugu, i najveće između Beograda i Niša, očekuju da će i dalje, dobijati otrovane gljivama jer ih još ima u šumama i ljudi ih beru.

Nadlanu / izvor: Blic

Pogledajte još