Prvo "onlajn ubistvo" mogli bismo da imamo do kraja godine

Evropski policajci upozoravaju da sajber kriminalci sve češće svoje žrtve vrebaju putem interneta i tehnologija koje su s njim povezane. Hakerski napadi na bezbednosnu opremu mogli bi u budućnosti vrlo lako dovesti do stvarnih ljudskih žrtvava, upozorava Evropol.

U svetskoj IT zajednici već neko vreme se raspravlja o konceptu IoE ("Internet of Everything", odnosno internet svega). Jednostavno rečeno, živimo u eri u kojoj je život bez pristupa internetu nezamisliv. Na internet se više ne spajaju samo ljudi kao krajnji korisnici nekih proizvoda; tehnologija kojoj je pristup mreži nužan za funkcionisanje je realnost u mnogim svetskim domaćinstvima.

"IoE otvara sasvim novu mogućnost za napade, a sajber kriminalci već traže načine kako da je iskoriste. IoE je neizbežan. Moramo očekivati sve veću količinu 'pametnih' i međusobno povezanih uređaja. Nažalost, smatramo da će mnogi od tih uređaja neizbežno ostavljati prostor za napade sajber kriminalaca, što bi moglo da dovede i do prvog onlajn ubistva do kraja godine", stoji u izjavi Evropola.

Taj strah je već počeo da se eksploatiše u popularnoj kulturi: scenaristi serije "Domovina" (Homeland) zamislili su napad u kojem su teroristi hakovali pejsmejker potpredsednika SAD Valdena i tako izazvali srčani udar. U stvarnom svetu, tim stručnjaka uspeo je da preko vajerles konekcije preuzme upravljanje pejsmejkerom još davne 2008. godine. Njih je to koštalo oko 30.000$, a danas je cena značajno manja.

Sajber kriminal danas se uglavnom svodi na hakovanje u svrhu finansijske koristi. Ali, Evropol veruje da će se to vrlo brzo promeniti. Bez interneta uskoro neće moći da funkcionšu npr. "pametni" automobili ili "pametna" medicinska pomagala. Prvo sajber ubistvo stoga je, smatra Evropol, izvesna realnost u vrlo bliskoj budućnosti, pošto će sve više predmeta na koje se oslanjamo moći da se "hakuje".

Izvor: B92

Pogledajte još