Kako da se oslobodite stresa bez lekova

Disanje
Da li ste primetili kako se uvek bolje osećate kada udahnete duboko? Kad vas neko na poslu, u prevozu, kafiću, preko telefona iznervira, umesto da izgovorite u afektu sijaset ružnih reči i tresnete telefon o zid, budite mudri, zatvorite usta i dišite. Dišite iz stomaka, udišite vazduh, kroz nos, polako brojeći do pet. Najbolji efekti se postižu ukoliko se vežba od 3-5 minuta dnevno najmanje dve nedelje.

Afirmacije
Dok dišete um vam može smiriti stalno ponavljanje reči: „Biće sve u redu“, „Smiri se“,“Pusti da ode“. U praksi je afirmacija zapravo veština reprogramiranja sopstvene podsvesti pomoću potvrdnih izjava.

Ohladite se
Ljudi sa kratkim fitiljem uglavnom planu na visokim temperaturama. Ukoliko je leto, onda se umijte ledenom vodom, a ako je zima najbolje što vam može prijati je kratka šetnja od dvadesetak minuta i udisanje hladnog vazduha.

Biljke
Lavanda se može koristiti i kao čaj i kao lek koji se uzima u apoteci a pritom ne šteti organizmu, ali isto tako vrlo veliki uspeh kod umirivanja napetosti imaju i eterična ulja. Mogu se namazati ispod nosa, nekoliko kapljica dodati u kupku pri kupanju, ili se nakaplju da isparavaju, izbor je na vama. Valerijana se koristi kod ubrzanog lupanja srca, nervoze, razdražljivosti, uznemirenosti, ali isto tako dobar je lek za nesanicu prouzrokovanu nekim psihičkim problemom.

Kamilica je stari, dobri, prirodni lek za napete živce, zato je stalno treba imati u kuhinji. U jednom proučavanju iz 2009. godine, autori su uporedili rezultate standardizovanih testova namenjenih tome da se izmeri poremećaj pod nazivom opšta anksioznost (GAD). U periodu od 8 nedelja, jedna grupa ispitanika je primala placebo, dok je druga uzimala kapsule kamilice, priređene na farmaceutski način. Nakon toga, ispitanici su testirani da bi se izmerile promene simptoma u tom periodu. Ispitanici koji su uzimali kamilicu doživeli su opadanje simptoma anksioznosti, a ispitanici su te promene okarakterisali kao „klinički značajne i statistički značajne“.

Kantarion je poznat kao prirodni antidepresiv još od srednjeg veka. Kaže se da „kantarion koji cveta usred leta skuplja sunčeve zrake da bi ih ljudima dao za vreme tamnih meseci“.

Hrana
Kada smo nervozni često menjamo svoju unutrašnju ličnost. Zato nam neka hrana može pomoći u očuvanju sopstvenog karaktera. Naravno da u ovakvim situacijama nikada ne treba ni preterivati u količinama unošenja hrane, jer se tada najviše dolazi do viška kilograma zbog kojih ćete opet biti nervozni i nezadovoljni, pošto dijete umeju loše da utiču na psihičko stanje. Banane sadrže vitamin B, koji je vrlo bitan za živce. Vitamina B6 ima toliko da zadovolji oko 35 odsto dnevnih potreba organizma. Pored vitamina B, sadrži i vitamin C, kao i oko 450 mg kalijuma koji štiti krvne sudove i srčani mišić.

Spanać je pun vitamina K i pomaže proizvodnju hormona u nervnom sistemu, poboljšava raspoloženje, utiče na dobro spavanje i dobru telesnu reakciju na fizičku aktivnost i stres.

Brazilski oraščići su bogati selenom. Prema jednoj studiji, samo tri brazilska oraščića dnevno mogu znatno poboljšati raspoloženje, dati osećaj smirenosti, ublažiti teskobu i povećati energije za tri meseca.

Tamna čokolada ili kakao. Poznato je da slatkiši goje i zato treba izabrati onu najtamniju, za kuvanje, koja pored toga što je puna magnezijuma i smiruje, ona je vrlo zdrava za naše srce i povećava hormon sreće.

Izvor: Kakopedia

Pogledajte još