6 efikasnih načina da motivišete svoje dete

Nagrađivanje
Iako su nagrade najčešći oblik motivacije za kojim roditelji posežu, istraživanja su pokazala kako su pozitivni učinci nagrađivanja vrlo kratkog veka. Nagrade mogu motivisati ljude da rade određeni posao, ali samo do određene granice. Posao gubi svoju svrhu i sve što dete radi radi zbog nagrade, a ne iskustva i znanja koje određenim delom stiče. Na Univerzitetu Stanford sprovedeno je istraživanje u kojem se pratilo ponašanje dece koja su volela da crtaju i za to bila plaćena. Bez obzira na ljubav prema crtanju, kada su toj deci prestali da plaćaju za crtanje, ona su prestala da crtaju.

Razgovor
Deca su po prirodi radoznala i kako bi se razvijala potreban im je neko ko će uvek biti raspoložen za odgovaranje na njihova pitanja. Prilikom razgovora s detetom trebalo bi izbegavati reči poput „treba“ i „mora“ jer deci svaka obaveza prestaje biti zadovoljstvo. Kako bi izbegli sukobe najbolje je pristupiti detetu na način da pokažete empatiju prema problemu i ponudite detetu pomoć. Ono će tako osećati da ste na istoj strani i pokušavate da mu pomognete.

Prihvatite svoje i detetove mane
Očekivati od deteta savršenstvo uvek dovodi do sukoba, udaljavanja deteta od roditelja i razočaranja. Deca već od malih nogu vole da pomažu u svakodnevnim aktivnostima. Ne očekujte od trogodišnjaka da će složiti čarape jednako uredno kao vi, ali pohvalite dete za trud i zahvalite mu na pomoći. Tek kada prihvatite dete sa svim njegovim manama i prestanete kontrolirati svaki detetov pokret omogućit ćete mu da se razvija.

Prepoznajte detetove vrline
Ne pokušavajte detetu usaditi vrline koje vama odgovaraju, već pokušajte iz detetovog ponašanja otkriti što više voli i u čemu je izvrsno. Vaša želja da dete nauči svirati neki instrument će biti potpuno beskorisna ukoliko dete za to nije zainteresirano. Umesto toga obratite pažnju prilikom svakodnevne igre i druženja i primetićete koji su afiniteti vašeg deteta. Možda je rođeno za sportove, strane jezike ili glumu, samo to treba prepoznati.

Izrazite osećaje
U društvu deteta uvek izražavajte svoja osećanja. Radilo se o zahvalnosti, ljubavi ili nečemu što vas tišti, podelite to sa detetom. Vrlo često su deca najbolji način da se razveselite i odagnate tužne misli. Osim što ćete se vi osećati bolje dete će imati uzor koji će ga naučiti da je iskazivanje osećaja poželjno.

Budite uzor
Pre nego što detetu postavite nebrojeno mnogo pravila kojih bi se trebalo pridržavati, imajte na umu da svako dete uzor traži u svojim roditeljima. Ukoliko se ni sami ne pridržavate pravila koje zahtevate od djeteta, ne očekujte da će ih ono slediti.

Nadlanu / izvor: index.hr

Pogledajte još