Mislili ste da je pametno, a nije: 5 najglupjih stvari koje rade ljudi kada se razbole

1. Previše lekova
Kada "zarade" prehladu ili grip, mnogi će posegnuti za ponekim farmaceutskim proizvodima u nadi da će što pre ozdraviti. Zbog toga uzmu jednu dozu nekog leka, ali za 15-ak minuta ne osećaju poboljšanje pa posegnu za još jednom dozom!
Oprez, to može odložiti ozdravljenje za dan ili dva, a pre uzimanja bilo kojih proizvoda za smanjenje simptoma prehlade proučite koje je vreme delovanja i koja je preporučena doza. Preterana upotreba lekova u toku prehlade može izazvati nove neželjene simptome i nuspojave.

2. Preterano duvanje nosa
Čini se logičnim, zar ne? Kada ste prehlađeni i curi vam nos, trošite na desetine papirnih maramica kako biste što pre "izduvalii prehladu".
Ipak, iako će jako "duvanje nosa" doneti trenutno olakšanje, to može dovesti do toga da "povučete" u sinuse tečnosti koje sadrže bakterije. Rešenje? Kada duvate nos, radite to nežno i polako i nemojte pritom stiskati nozdrve.

3. Nalivate se kafom nadajući se da ćete dobiti više energije
Kada ste prehlađeni ili bolujete od gripa, morate uzeti vreme za oporavak. Hidratacija, osim mirovanja, vrlo je bitna stavka pri ozdravljenju. Ako pokušavate izdržati još koji dan na poslu pa posegnete za većom količinom kafe, ne činite sebi dobro. Kafa će dodatno dehidrirati vaš organizam i učiniti stvari malo težima.

4. Uzimate stare antibiotike
Jeste li od doktora jednom dobili recept za antibiotike, ali niste potrošili celo pakovanje? Sigurno. Možda ste među onima koji su zdušno sačuvali ostatak lekova "ako opet zatreba". Antibiotici deluju na bakterije, a ne na viruse pa nema smisla posezati za njima ako su uzročnici virusi. Pogotovo, nikada ne biste trebali uzimati antibiotike na svoju ruku, bez preporuke lekara.

5. Ne pratite uputstvo za upotrebu spreja za nos
Začepljen vam je nos, imate problema s disanjem i želite da udahnete malo kiseonika kroz te "začepljene nozdrve"? Verovatno onda ne ispuštate iz ruke sprej za nos.
Pre upotrebe svakako pročitajte uputstva za primenu i obavezno ih se pridržavajte. Ako ga koristite duže nego što je preporučeno, to može dovesti do nove upale i novih zdravstvenih problema.

Nadlanu / izvor: Portal Oko

Pogledajte još