Pomoć u saniranju posledica poplava: Ambasador Velike Britanije posetio HE „Đerdap 1“

Ambasadora su potresle razmere prirodne katastrofe i nesreća koja je zadesila žitelje Tekije i opštine Kladovo. On je obećao da će Velika Britanija kao prijateljska zemlja pomoći da se prevaziđu i saniraju posledice kako bi se građani, pre predstojeće zime, što pre vratili u svoje domove.

Goran Knežević, direktor PD „HE Đerdap“, obavestio je ambasadora o pomoći koja je upućena građanima opštine Kladovo, a posebno je ukazao na dobru saradnju sa Vojskom Srbije u otklanjanju posledica prirodne katastofe. Ambasador Kif je posetio i HE „Đerdap 1“ gde su ga domaćini upoznali sa istorijatom gradnje, instalisanim kapacitetima, vrlo dobrom saradnjom sa rumunskim partnerom u iskorišćavanju potencijala Dunava, poslovima koji se obavljaju na revitalizaciji preostala četiri agregata i povećanju instalisane snage.

Ambasador Velike Britanije bio je impresioniran najvećom hidroelektranom u Evropi i tom prilikom odao priznanje graditeljima koji su u rekordnom roku izgradili najveći objekat na Dunavu. Posebno je bio zadovoljan što su i britanske firme isporukom svojih proizvoda učestvovale u stvaranju uslova za bezbedniji rad radnika.

- To je znak da Srbija ide u dobrom smeru i da su integracije sa Evropskom unijom neminovnost, što se najbolje dokazuje na HE „Đerdap“ gde se ugradnjom traka protiv proklizavanja prate sve mere bezbednosti i zdravlja zaposlenih - istakao je ambasador.
Inače, Velika Britanija je Srbiji isporučila pumpe velikog kapaciteta za izvlačenje vode u grabovičkom polju.

Pogledajte još