Direktor Microsofta poručio ženama: Nemojte tražiti povišice, to vam je dobra karma!

Novi Microsoftov CEO sugerisao je ženama da ne traže povišice jer će tako imati "dobru karmu" i da, ako ne traže iste plaće kao muškarci, žene ustvari imaju "supermoć".

Nakon što mu je Grace Hopper postavila pitanje: "Šta biste savetovali ženama koje zanima napredak u karijeri, ali im nije prijatno...da traže povišicu?", Nadela je kazao da se "ne radi ustvari o traženju povišice, već o imanju vere u to da će vam sistav omogućiti prave povišice na vašem putu".

Dodao je da "žene koje ne traže povišicu" imaju "supermoć...jer je to dobra karma, to će vam se vratiti...takvim osobama ja verujem".

Na taj njegov odgovor uključila se Maria Klave, predsednica Harvi Mad koledža i članica Microsoftovog izvršnog odbora, govoreći da se ne slaže s njegovim odgovorom, dodajući na to priču o vremenu kad je sama zarađivala 50.000 dolara manje nego što je trebala da dobija, u poređenju sa svojim muškim kolegama.

"Istražite sve što možete", kazala je Klave ženama u publici, u izrazitom kontrastu s Nadelinim savjetom da "veruju sistemu", te dodala: "Nemojte biti glupe kao što sam ja bila".

Nakon što se nekoliko ljudi iz publike na Twitteru požalilo na njegov odgovor, Nadela je napisao: "Nisam bio dovoljno jasan odgovarajući kako žene trebaju tražiti povišicu. Naša industrija mora zatvoriti razmak u razlici plata među polovima kako se povišice ne bi trebale tražiti zbog pristrasnosti".

Doduše, ni na to nije dobio pozitivne komentare, budući da su se mnogi na njega obrušili da "prvo treba očistiti u svom dvorištu, a tek onda pridikovati dalje".

Nadlanu / izvor: index.hr

Pogledajte još