Očajne mere: Pilula bazirana na genu crva izaziva mršavljenje

Tim istraživača predvođen Sinom Kuranom sa Gerontološkog univerziteta izdvojio je ključni gen koji će farmaceutske kompanije pretvoriti u lek protiv gojaznosti.

Ispitivanja uključuju eksperimente u laboratorijama sa određenim genetskim mutacijama crva, sa hiperaktivnim SKN – 1 genom, kojima je davana hrana izuzetno bogata šećerom, usled čega se oni nisu uopšte udebljali, za razliku od običnih crva koji su se tokom identične ishrane, ugojili.

SKN – 1 gen takođe poseduju i ljudi, ali se on naziva Nrf2 protein koji se vezuje za specifičan red DNK, kontrolišući sposbnost ćelija da rade detoksikaciju ili da popravljaju oštećenja nastala usled izloženosti reaktivnom oksigenu, inače velikom neprijatelju zdravih ćelija.

Velike farmaceutske kompanije već uveliko rade na lansiranju pomenutog leka, u nadi da će stvoriti više antioksidanata i usporiti starenje. Uskoro planiraju i eksperimentisanje na miševima. Lekari napominju da je ovo vrlo rizičan poduhvat, jer povećana funkcija Nrf2 proteina može povećati i broj ćelija raka, objašnjava klix.ba.

Izvor: Srbija danas

Pogledajte još