Budućnost lečenja: Da li biste PROGUTALI injekciju?

Tehnološki univerzitet u saveznoj američkoj državi Masačusestu nedavno su lansirali potpuno novu kapsulu koja će od sada zamenjivati injekcije i imati istu delotvornost kao i one. Na površini tablete nalaze se sitne iglice koje odvode lek direktno u stomak, pa samim tim ne izazivaju nikakve reakcije prilikom njegovog apsorbovanja u organizmu.

(old_image)

Povod za ovaj izum bili su odbojnost populacije prema injekcijama, pa su se naučnici dosetili kako na lakši način da prime preporučenu dozu terapije.

Naučnici su kapsule testirali na životinjama, pri čemu se pokazala znatno delotvornija dostava insulina u odnosu na dosadašnje poznate metode. Oni smatraju da će ovakav sistem primanja terapije biti najkorisniji za antitela koja napadaju stanice raka, kao i za lečenje autoimunih bolesti.

Kapsula je duga 2 cm i prečnika od 1 cm, prekrivena šupljim čeličnim iglicama dugačkim svega 5 mm. Međutim, naučnici planiraju da je modifikuju tako što će umetnuti nove iglice od polimera i šećera, takođe punjene lekom, koje bi se slomile u kontaktu sa stomačnim zidom i potom polako integrisale u probavni trakt, kako bi se minimizirala mogućnost negativnih posledica ove terapije.

(old_image)

Praksa preoblikovanja injekcija u obliku lekova postoji od 2010. godine, ali samo za lečenje prehlade i gripa. Ovogodišnja ispitivanja otvorila su novi vid lečenja autoimunih bolesti i manjih stadijuma raka putem kapsula, sa istom delotvornošću kao što imaju injekcije.

Izvor: Srbija danas

Pogledajte još