Bezobrazluk: Plaćamo takse na nepostojeće stvari!

Sudske takse godišnje koštaju građane 10 milijardi dinara, a republička administrativna taksa čak šest milijardi, kaže Ivan Radak iz Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

On smatra da je potrebno formirati registar taksi i naknada koji bi bio javan kako bi građani u svakom trenutku znali šta plaćaju. On je na RTS istakao da parafiskalni nameti najviše opterećuju privredu, i to delatnosti u kojima su prihodi najveći.

- Ne bismo morali da plaćamo naknadu za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije, jer još nemamo vetroparkove i nemamo solarne parkove. Jednog dana kad ih budemo imali, u redu, ali plaćanje toga sada nije potrebno - rekao je Radak.

NALED i USAID predlažu da se eliminišu nepotrebni parafiskalni nameti i da se neke od taksa vrate lokalnim samoupravama.

- Predlažemo i da se formira registar naknada i taksa koji bi obavezivao sve institucije da registruju takse i naknade, a one koje ne bi postojale u registru ne bi mogle ni da se naplaćuju - naveo je on.

Radak ističe da je rešenje „udarac“ na sivu ekonomiju i one koji nelegalno posluju. Najmanja republička taksa iznosi 70 dinara, a najviša skoro 750.000 dinara i u tom rasponu nalazi se oko 250 nepotrebnih nameta koji opterećuju privrednike, kažu u NALED.

Izvor: Kurir

Pogledajte još