Kako se pristupa problemu ebole u Srbiji

Lončar je novinarima u Novom Pazaru rekao da je "osnovno da se zaštitimo, da budemo ozbiljni i da se svi zajedno potrudimo da ebola ne dodje u Srbiju".

Podsetivši na velike probleme koje su zbog ebole imale mnoge države, uključujući SAD i Španiju, Lončar je naglasio značaj ozbiljnog pristupa svih u društva na preventivnom delovanju.

"Mislim da je na nama velika odgovornost da uradimo sve što je do nas i da ovo najozbiljnije shvatimo, da uradimo sve mere koje su neophodne i da našu svest stavimo u taj pravac da do ovoga ne dodje", rekao je Lončar.

On je naveo da su formriani zajednički timovi od strane infektivnih klinika, Instituta za javno zdravlje Batut i Ministarstva zdravlja i to od ljudi koji poznaju dobro tu problematiku.

"Odlučili smo da sada u ovom prvom koraku ti timovi krenu po unutrašnjosti Srbije, da edukuju ljude u bolnicama u Srbiji i nekim bolnicama u Beogradu", rekao je Lončar.

Ministar je naveo da su nadležni u Srbiji u svakodnevnoj komunikaciji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i da poštuju njihova uputstva.
"U svakodnevnoj komunikaciji smo sa ljudima iz SZO, jer je za nas jedino merodavno da poštujemo njihova uputstva i da ispoštujemo to do kraja i to uspevamo", rekao je Lončar.

Prema njegovim rečima, preventivna zaštita od ebole nije problem koji treba da se gleda sa jedne, druge i treće strane, već je to "problem u koji mora da se uključe svi gradjani Srbije" i na kome "niko neće poentirati".

Ministar zdravlja razgovarao je sa gradonačelnikom Novog Pazara Mehom Mahmutovićem, a potom je obišao Zdravstveni centar i Zavod za javno zdravlje u tom gradu.

Izvor: Blic

Pogledajte još