Svet menja odnos prema Izraelu?

On je objasnio da je sinoćnje glasanje u Donjem domu simbolično i neće izmeniti politiku Londona, ali je značajno jer otkriva odnos prema Izraelu nakon nedavnog rata u pojasu Gaze. Skoro 2.200 Palestinaca poginulo je u tom ratu, većinom civila, prema podacima UN. Na izraelskoj strani ubijeno je 73 ljudi, najviše vojnika.

"Mislim da je zabrinutost opravdana zbog toga šta predstavlja u odnosu na pravac javnog mnjenja," rekao je Guld, misleći na glasanje.

On je takođe podsetio na nedavno ostvarenje planova o izgradnji novih stanova za Jevreje u anektiranom istočnom Jerusalimu, istakvši da je to imalo "korozivni efekat na međunarodno javno mnjenje."

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela ocenilo je da glasanje u britanskom parlamentu podriva šanse za mir jer bi palestinska državnost trebalo da bude samo rezultat pregovora s jevrejskom državom.

“Prevremeno međunarodno priznanje šalje problematičnu poruku palestinskom rukovodstvu da ono može da izbegne teške odluke koje obe strane moraju doneti," navedeno je u saopštenju ministarstva.

Britanski poslanci su sa 274 glasova za i 12 protiv prihvatili predlog da se "prizna država Palestina uz državu Izrael". Premijer Dejvid Kameron i drugi članovi vlade su se uzdržali i više od polovine od 650 članova Donjeg doma nije učestvovalo u glasanju, kako navodi Asošijeted pres.

Međutim predlog su podržali i poslanici vlade i opozicije, u uverenju da bi to moglo da podstakne mirovni pročes.

Kada je 2012. godine Generalna skupština UN glasala da prizna Palestinu na teritorijama koje je Izrael osvojio 1967. godine, SAD i mnoge evropske države se nisu saglasile.

Novi švedski premijer Stefan Leven je nedavno najavio da će njegova vlada priznati tu državu, što je izazvalo pohvalu palestinskih zvaničnuka i ljutnju Izraela.

U međuvremenu je generalni sekretar UN Ban Ki Mun stigao u pojas Gaze, što se smatra još jednim simbolom međunarodne podrške Palestincima.

Ban će danas učestvovati na sastanku nove palestinske vlade.U junu je, posle pomirenja dve glavne palestinske frakcije, Hamasa i Fataha, osnovana palestinska vlada jedinstva, koju je Izrael kritikovao jer ima podršku hamasovaca, ali su zapadne vlade nagovestile da bi s njom sarađivale.

Ban je rekao da je razaranje koje je danas video u Gazi "mnogo ozbiljnije" od onoga na toj palestinskoj teritoriji 2009. nakon tronedeljnog nasilja te godine između Izraela i Hamasa.

Na Zapadnoj obali danas su izraelski vandali podmetnuli vatru u džamiji u selu Akraba i ispisali poruke na hebrejskom. Tepih džamije je zapaljen, na zidovima ima tragova paljevine, a svete knjige su prekrivane garom.Izraelska policija je povela istragu.

Nadlanu / Izvor: B92

Pogledajte još