AP: Putin pokreće diplomatsku akciju

Agencija Asošiejted pres navodi da Putin pokušava da manevriše u najgoroj krizi između Rusije i Zapada od Hladnog rata.

Dvodnevna poseta Milanu tokom samita Evropa-Azija, Putinu će omogućiti da prvi put od juna, kada je u Francuskoj bio na obeležavanju godišnjice "dana D", razgovara o ukrajinskoj krizi s liderima iz Evropske unije.

SAD i EU su uvele niz ekonomskih sankcija Moskvi zbog aneksije Krimskog poluostrva i podrške proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine. Istovremeno su kontakti na visokom novu splasnuli, a Putin nije bio u nekoj članice EU od kratke posete Beču krajem juna.

U intervjuu za beogradsku Politiku, koji je Kremlj stavio na svoju internet-stranu, Putin je odbacio sankcije Zapada kao "apsurdan i iluzoran" pokušaj da se izoluje Rusija.

Očigledno je nemoguće to ostvariti a da se ne ugrozi ekonomsko zdravlje Evrope i sveta, rekao je Putin.

Putin je oštro kritikovao i američkog predsednika Baraka Obamu zato što je spominjao Rusiju kao veliku pretnju čovečanstvu pored virusa ebole i ekstremističke grupe Islamska država.

Savetnik ruskog predsednika za spoljne poslove Jurij Ušakov rekao je da će se sutra Putin sastati s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i prisustvovati večeri s drugim liderima.

U petak će imati zajednički doručak s liderima Nemačke, Francuske, Britanije, Italije, Ukrajine i EU, o krizi u Ukrajini, a u planu su i odvojeni susreti s liderima Francuske, Nemačke i Ukrajine.

B92

Pogledajte još