Vojna parada počela uz zvuke "Marša na Drinu"

Kako je najavljeno, posle pešadije, krenuće mehanizacija, a na kraju i će biti prikazane avio-akrobacije.

Oko 20.000 građana posmatra vojnu paradu kojoj osim državnog vrha naše zemlje, prisustvovuje i ruski predsednik Vladimir Putin koji je oko podne doputovao u Srbiju i sastao se najpre sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem koji mu je dodelio orden, a zatim i sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

Iz VIP lože vojnu paradu posmatraju i članovi Vlade Srbije, poslanici Skupštine Srbije, ruski zvaničnici, predsednik RS, veterani Drugom svetskom ratu, ali i haški optuženici Momčilo Perišić, Milan Milutinović, Dragoljub Ojdanić.

Paradi prisustvuje i penzionisani general Branko Grga, generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravčenko, proslavljeni reditelj Emir Kusturica...

Ne treba zanemariti ni veliki broj dece koju su doveli roditelji kako bi posmatrali vojnu paradu.
Ulice Novog Beograda, gde je predviđeno da se održi parada, preplavljene su građanima, koji
Neki od građana su odlučili i da vojnu paradu posmatraju sa zidina Kalemegdana.

Na vojnoj paradi koja se prvi put organizuje od 1985. godine, učestvuje oko 4.500 pripadnika Vojske Srbije, a angažovano je više od 300 različitih pokretnih sredstava naoružanja i vojne opreme.

Na paradi učestvuje i poznata ruska letačke grupe "Striži" dok će 30 padobranaca Vojske Srbije, u širem rejonu spomenika "Večna vatra" između Bulevara Nikole Tesle i Dunava izvesti padobranski desant.

Uz motorna i borbena vozila, tenkovi, različito artiljerijsko oružje i oružje za podršku Kopnenoj vojsci, biće prikazani i protivoklopna sredstva, sredstva specijalne namene za elektronska izviđanja, avioni, helikopteri...

Izvor: B92

Pogledajte još