Obeleženo 140 godina administrativne zaštite Obedske bare

0

Obedska bara, kao specijalni rezervat prirode, izuzetno je značajna zbog blaga koje čuva, rekao je danas predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor na svečanoj akademiji kojom je obeleženo 140 godina administrativne zaštite Obedske bare.

Pastor je istakao da je zadatak svih da očuvaju to prirodno bogatstvo i da u situaciji ekonomske krize Pokrajina pomaže koliko može.

– Obedska bara je najbolji pokazatelj da ovaj prostor može biti deo sveta i to tako da prednjači-, rekao je Pastor, dodajući da bi trebalo svi da se potrudimo da i u drugim oblastima budemo na vrhu.

Direktorka JP „Vojvodinašume“ u čijoj nadležnosti je i Obedska bara, Marta Takač kazala je da je ovo izuzetan jubilej i da to preduzeće vode računa o očuvanju tog rezervata, kao i drugih kojima upravlja.

-Današnja akademija je prilika da promovišemo Obedsku baru i u turističke svrhe i da mnogima koji ne znaju kažemo da smo spremni da primimo i veliki broj gostiju i organizujemo razne aktivnosti iz oblasti zaštite životne sredine-
istakla je ona.

Obedska bara proglašena je zaštićenim područjem još davne 1864. godine i ona je posle čuvenog Jeloustona u SAD, drugo područje na svetu na kojem je proglašena administrativna zaštita.

Takač je dodala da „Vojvodinašume“ poslednjih 12 godina upravljaju Obedskom barom, ali i sa još nekoliko rezervata, ističući da je u tom periodu obeleženo i nekoliko jubileja, kao što je 250 godina šumarstva u Vojvodini 2009. godine.

Na zaštiti Obedske bare radi i Kancelarija programa za razvoj UN ( UNDP) koja pomaže da se osigura održivost zaštićenih područja u Srbiji kroz jačanje regulatornog okvira za njihovo finansiranje.

UNDP je u Vojvodini finansirao aktivnosti u tri zaštićena područja u specijalnim rezervatima prirode Gornje Podunavlje, Deliblatska peščara i Obedska bara.

Značaj obeležavanja 140 godišnjice od proglašenja administrativne zaštite Obedske bare na današnjoj akademiji, istakla je i stalna predstavnica UNDP u Srbiji Irena Vojackova Solorano, ukazujući da projekti vezani za finansiranje zaštićenih područja stvaraju mogućnosti i za dodatne izvore prihoda koji će doprineti efikasnijem upravljanju u zaštićenim područjima.

Obedska bara nalazi se u jugoistočnom Sremu, ukupne površine 9.820,0000 hektara, a u rezervatu je zabeleženo više od 280 vrsta biljaka i 220 vrsta ptica.

Izvor: Ekokutak

Foto: yayimages

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.