Preminuo Oskar de la Renta

0

Modni dizaner Oskar de la Renta, jedan od najuticanijih dizajnera druge polovine 20. veka, čovek koji je oblačio prve dame SAD i holivudske zvezde, preminuo je u ponedeljak u 82. godini, prenose agencije.

Njujork tajms prenosi da je De la Renta preminuo od raka.

Rođen u istaknutoj porodici u Dominikanskoj republici, De la Renta je studirao umetnost u Španiji ali ga je moda privlačila i prve korake napravio je uz španskog dizajnera Kristobala Balensijagu.

Ime je stekao 1960ih kada je počeo da „oblači“ prvu damu Žaklinu Kenedi i potom otvorio svoju kompaniju u Njujorku 1965.

Poznat je kao jedan od „klasičnih“ kreatora, poznat po izrazito ženstvenim kreacijama, laskavim siluetama sa punim suknjama, uskim strukom i često u nežnim bojama i sa cvetnim motivima.

Najstoriji De la Rentin projekat bila je venčanica za Amal Kluni koja se za Džordža Klunija udala prošlogmeseca u Veneciji.

Sam De la Renta, sa svojom elegantnom figurom, bio je omiljena ličnost njujorškog sveta mode. Omiljeni je dizajner uticajne urednice američkog Voga Ane Vintur i glumice Sare Džesike Parker.

Njegov klasični stil veoma je popularan na crvenom tepihu i naročito odgovara ukusima prvih dama koje su bile njegovi najverniji klijenti.

pressonline/Nadlanu

Foto: AP

Ostavite komentar

Your email address will not be published.