VASIL HADŽIMANOV PIANO TRIO (Ekskluzivno na BGD Jazz Festu): VASIL HADŽIMANOV BAND & DAVID BINNEY

VHBAND

Kompozitor, klavijaturista i aranžer, Vasil Hadžimanov sa svojim bendom svrstan je u najproduktivnije i najperspektivnije džez muzičke sastave Srbije i bivše Jugoslavije sa objavljenih pet albuma od 2001. godine, mnoštvom nastupa u zemlji i 1egion kao i redovnim prisustvom na svim ovdašnjim, regionalnim i internacionalnim džez manifestacijama i festivalima.

Nakon 17 godina rada i 5 studijskih albuma, Vasil Hadžimanov Band se odlučio da svoj šesti album snimi uživo, uz prisustvo veoma specijalnog gosta, Vasilovog starog prijatelja, renomiranog saksofoniste i kompozitora David Binney-a.

Sva izdanja i muzika VHBand-a su u Srbiji proglašeni za umetnička dela od kulturnog značaja za ovu zemlju.

Posetite sajt.

VH PIANO TRIO

2010.-te godine na insistiranje njegovog dugogodišnjeg prijatelja i kolege gitariste i kompozitora iz Makedonije, Tonija Kitanovskog, Vasil udružuje snage sa dva izuzetna i veoma respektabilna muzičara, Martinom Djakonovskim na kontrabasu i Alesandrom Sekulovskim na bubnjevima i snima svoj prvi album sa klavriskim triom pod nazivom “El Raval”.

Na albumu se nalaze autorske kompozicije Vasila i Tonija kao i nekoliko jazz standarda od Ornette Coleman-a, Wayne Shorter-a, Jack de Johnette-a i drugih. Producent ovog izdanja je Toni Kitanovski, a u javnosti se pojavio pod etiketom Skopskog Jazz Festivala. “El Raval” je uspeo da osvoji i publiku i kritiku i ovo je prvi put da će Beogradska publika imati prilike da čuje materijal sa ovog albuma.

Ovoga puta, Vasil se odlučio da sa drugačijom postavkom prezentuje svoj trio i tom prilikom predstavi publici mlade snage srpske jazz scene, Petra Krstajića na kontrabasu i Peđu Milutinovića na bubnju.

SJF Records-Skopje Jazz Festival Record Label

Vasil Hadzimanov Trio-El Raval

(old_image)

Vasil Hadžimanov, Petar Krstajić, Predrag Milutinović

DAVID BINNEY

David Binney je Američki alt saksofonista i kompozitor, sa izdatih 13 autorskih albuma, veoma cenjen i priznat, kako od strane kolega i kritičara tako i od publike koja je imala priliku da ga čuje na brojnim festivalima i koncertima širom sveta.

Nastupajući, od jazz klubova u New York-u, do jazz festivala po celom svetu, David je delio scenu sa nekim od najvećih muzičkih imena današnjice kao što su Aretha Franklin u Carnegie Hall-u, do John Zorn, Bill Frisell, Medeski Martin i Wood, Brian Blade, Jim Hall, Gil Evans Orchestra, Norah Jones, Chris Potter, Uri Caine i drugima.

Posetite sajt.

(old_image)

DAVID BINNEY & VASIL HADŽIMANOV

Nakon 17 godina od kada se Vasil vratio u Srbiju iz Amerike, ovo je prvi put da se Vasil i David ponovo sreću koristeći priliku da ponovo zasviraju zajedno. Nastalo kao poznanstvo tokom studentskih dana, prijateljstvo između Vasila i David-a rezultiralo je velikim brojem nastupa i zajedničkih snimanja tokom Vasilovog boravka u Americi.

Upravo iz zajedničke muzičke prošlosti se i rodila ideja da se realizuje ovaj interesantan projekat.

Ovo je takođe prvi put da jedan istaknuti predstavnik Američke moderne jazz scene saradjuje sa srpskom grupom muzicara... U okviru projekta VHB & David Binney, u Studiju M, u Novom Sadu, planirano je i održavanje Master Class-a u cilju edukacije, kada će biti omogućeno aktivno učešće na javnom času, direktno uključivanje studenata, muzičke javnosti i svih ljubitelja jazz zvuka....

(old_image)

Pogledajte još