Šta pilula za kontracepciju čini telu posle 5, 10 ili 15 godina uzimanja?

Antibebi pilula i rizik od zgrusavanja krvi
Uvereni ste kako ste se za svog verenika odlučili na temelju njegove ličnosti i šarma? Pitate se zašto ništa, pa ni omiljeni sitkom, više ne može da vas nasmeje? Želeli biste da budete srećniji? Od vašeg raspoloženja do vaše veze, jedan neočekivani faktor mogao bi da ima uticaj na vaš život: vaša sićušna kontraceptivna pilula.

Kad se radi o retkim uticajima kao što su povećani rizik od krvnih ugrušaka – posebno kod gojaznih žena ili žena pušača koje koriste pilulu – oni se obično pojave već nekoliko nedelja posle početka uzimanja.

Verujte svojim instinktima pre nego što slegnete upitno ramenima zbog neuobičajenih simptoma. Sedamdeset šest odsto žena koje koriste pilulu osećaju nuspojave zbog nje. Ako imate pitanja i zabrinuti ste, tražite odgovore i pomoć dok ne dobijete tačno ono što želite.

Neki efekti pilule su korisni, dok su drugi štetni. Zavisno od toga da li koristite pilulu 5, 10 ili 15 godina, možete da očekujete različite stvari. U nastavku je vodič kroz pozitivne i negativne efekte.

5 godina na piluli

Spas od policističnih jajnika
Ako ste među onima koje pate od sindroma policističnih jajnika (PCOS, engl. policystic ovary syndrom), hormonalnog poremećaja koji uzrokuje neredovne menstruacije, poteškoće u začeću, akne u odraslom dobu, ekstremnu dlakavost i povećan nivo masnoće u krvi, pilula može da se koristi kao lek za smanjivanje ovih simptoma, kažu lekari. Naravno, nikako ne bi trebalo da na svoju ruku uzimate pilulu, već obavezno potražite savet lekara. Žene koje trpe od PCOS-a uzimanjem pilule takođe smanjuju rizik od razvoja endometrijskog karcinoma, jer se zaustavljanjem ovulacije sprečava povećan rast sluznice materice, kao i nemogućnost da se ona dobro očisti.

Dijagnostikovanje PCOS-a podrazumeva nekoliko različitih koraka. Sa svojim ginekologom porazgovarajte o tome. On bi trebalo da pažljivo prouči vašu medicinsku istoriju i pažljivo vas pregleda, imajući u vidu i vašu težinu i indeks telesne mase. Trebalo bi da uradite i analizu krvi, kao i ultrazvuk, a možda ćete morati da zamenite pilulu nekim drugim sredstvom za kontracepciju tri meseca pre dijagnoze (jer oralna sredstva za kontracepciju mogu da sakriju ili smanje simptome PCOS-a). Uvek pre toga tražite savet svog ginekologa.

Osećaj depresije

Ako uzimate pilulu, postoji 50 odsto veća mogućnost da ćete biti skloni negativnim mislima. Specijalisti za hormone i ponašanje nedavno su otkrili kako oralni kontraceptivi smanjuju našu mogućnost da iskusimo pozitivne emocije poput uzbuđenja i entuzijazma. Žene često nisu toga ni svesne, ali nagla depresija ili ograničenje dijapazona njihovih raspoloženja mogu biti uzrokovane hormonalnim kontraceptivima. Faktori koji mogu da doprinesu promeni raspoloženja dok ste na piluli uključuju i depresivno raspoloženje u prošlosti, slučajeve u porodici sa poremećajem raspoloženja kod ženskog dela rodbine koji je uzimao pilulu, kao i osećaj tuge u PMS-u. Ako se osećate stalno neraspoloženo, porazgovarajte sa ginekologom.

10 godina na piluli

Zaljubljeni ste i imate blizu 30 godina, što je otprilike vreme kad mnoge mlade žene prvi put postaju majke, pa možda razmišljate da se prvi put, nakon decenije uzimanja, skinete s pilule. Nova istraživanja pokazuju da ste možda odabrali partnera koga u stvari ne biste odabrali da niste koristili pilulu.

Birate onog Pravog?

U odabiru emotivnog partnera važnu ulogu igra glavni kompleks gena tkivne podudarnosti (MHC, engl. major histocompatibility complex), odnosno set gena imunosistema. Prema toj studiji ispada da nas, kad nismo na piluli, privlače muškarci s MHC-om drugačijim od našeg, a veruje se da takvi spojevi stvaraju zdravije bebe (još jednom čestitke Majci Prirodi). Uzimanje pilule ovo suzbija, pa možemo da odaberemo muškarca sa sličnim MHC-om, zbog čega smo seksualno nezadovoljnije, ali smo presrećne zbog njegove odanosti i pouzdanosti. Sve u svemu, žene koje su svoje partnere srele dok su koristile pilulu, imale su duže veze – u proseku dve godine duže. Postojala je i manja verovatnoća da će doći do razlaza.

Smanjeni libido

Pilula ima metabolički uticaj koji smanjuje vaš nivo testosterona, što može da utiče na vaše seksualne potrebe. To je zato što testosteron veže globulin za seksualne hormone, a njegov nivo se povećava u telu kad ste na piluli.

Pripreme za bebu

Ako razmišljate o pokušaju začeća, odlična je ideja da za početak pripremite svoje telo za bebu. Počnite tako što ćete da se odreknete alkohola, a ako pušite, i te navike morate da se odreknete. Sad je pravi trenutak i da se uhvatite u koštac sa svakim zdravstvenim problemom, normalizujte svoju težinu i dovedite svoje telo u formu pre trudnoće. Dobra je ideja i da u ovom trenutku proverite da li ste u detinjstvu bili redovno vakcinisani, poput boginja, rubeola…

15 godina na piluli

Vas verovatno brine smanjena plodnost. Možda strahujete da je vaše telo „zaboravilo“ kako da ovulira, ali to je malo verovatno.

Maskiranje menopauze

Jedan odsto žena u menopauzu ulazi pre 40. godine, a pošto to može da dogodi dok ste na piluli, posebno ako je uzimate već 15 godina, nećete to ni znati dok ne prestanete sa uzimanjem. Ako ste zabrinuti, možda i zbog toga što su ranu menopauzu prošle vaše sestre i majka, napravite test antimilerovog hormona u krvi, koji održava aktivnost jajnika, a to možete napraviti i dok ste na piluli. Ipak, treba znati da taj test samo pokazuje količinu jajašaca, a ne i njihov kvalitet, pa se njime ne može predvideti šansa za začeće.

Dugoročna zaštita

Pokazalo se da je, što ste duže na piluli, veća i zaštita pred endometrijskim i karcinomom jajnika. Jedna je teorija da se ovo događa jer pilula zaustavlja stalni ciklus ovulacije, koji može doprineti riziku da se stanice karcinoma razviju u jajnicima.

Izvor: Cosmpolitan

Pogledajte još