Verovali ili ne: Beograd leži na čak DEVET reka!

Ispod samog grada teče najmanje devet reka. Među njima su i potoci i nekolicina još uvek živih izvora.

Mokroluška reka, potoci poput Slavujevog, Vračarskog, Čuburskog, Bibijin i mnogi drugih i dan danas teku ispod Beograda. Ne vidimo ih jer su one zarobljene u kanalizacionim cevima i kolektorima.

U knjizi “Beograd ispod Beograda” autor Zoran Nikolić opisuje da je ispod autoputa Beograd – Niš Mokroluška reka koja je sprovedena kolektorom širine oko pet metara do Mostarske petlje gde se uliva u Savu, a da se zgrade na Terazijama nalaze na podzemnim izvorima.

Ispod hotela Moskva postoji 5 aktivnih izvora i radnici hotela svakodnevno ispumpavaju vodu uz pomoć pumpi kako bi hotel ostao suv. Na mestu današnje Kumudraške ulice nekada je bila rečica, čija se voda na izvoru koristila za piće.

Višnjička banja dobila je ime po izvoru tople vode koja je tamo nekada tekla. Na mestu škole “Milena Pavlović Barili” u Višnjičkoj banji tekao je potok koji je pre tridesetak godina sproveden kroz kanalizacione cevi, a bila je poznata i Čuburska reka koja je tekla od Neimara putanjom Južnog Bulevara. Veruje su da je reka tekla i Ulicom 22. oktobar, gde je nedavno zgrada počela da tone.

(old_image)

Predstavljamo vam 9 najvećih i najpoznatijih podzemnih reka u Beogradu:

Mokroluška reka: Od Velikog Mokrog Luga kroz ulice Zage Malivuk, Rimsku ulicu, Ustaničku ulicu na delu između ulice Vojvode Toze i ulice Grčića Milenka, niz autoput do Mostara gde se uliva u Savu

Bulbulderski (Slavujev) potok teče od trećepozivačke česme u Čingrijinoj ulici na Zvezdari do Dunava ispod Ulice Dimitrija Tucovića

Vračarski potok: Od Slavije ispod Nemanjine ulice ka Savi

Čuburski potok:
Sa Neimara ka Savi, Južnim bulevarom i Ustaničkom ulicom

Bibijin potok: Tekao je od zgrade Politike ka Bajlonijevoj pijaci niz Skadarsku ulicu

Repiški potok: Izvire u Ulici Đorđa Ognjanovića (kod škole Miloš Crnjanski) i kod Ulice Milorada Jovanovića (kod Papir servisa) izlazi na površinu Makiškog polja i tu se uliva u melioracioni kanal

Manastirski potok: Pored Manastira Rakovica, smešten je u kolektor i kroz njega ide do Topčiderske reke

Galovica: Pored Crkve svetog velikomučenog Georgija na Bežaniji je tekla, pa je preko Surčina odvedena u Savu

Višnjički potok: U Višnjičkoj banji, na prostoru gde se nalazi OŠ “Milena Pavlović Barili” na prostoru između starog i novog naselja, potok je početkom osamdesetih godina kroz cevovod odveden do Dunavca.

Izvor: Eko kutak

Pogledajte još