Koliki je vaš "vodeni otisak": Kako da racionalno trošite vodu

Kada je reč o pojedincima, potrošnja vode, odnosno “vodeni otisak” se izražava u litrima.
Međunarodna organizacija za standardizaciju počela je da radi na uvođenju internacionalnih standarda za njen obračun.

Ukupan „vodeni otisak“ direktno je povezan sa prehrambenim navikama stanovnika kao i klimatskim pojasem u kome se ta zemlja nalazi, zbog potreba navodnjavanja pri uzgoju biljaka. Na primer, za razvoj biljke se uzima i količina vode potrebna za uzgoj te biljke kao i sve ostale faze do njenog dolaska do krajnjeg korisnika.

Zanimljiv je podatak da je za šoljicu jutarnje kafe neophodno upotrebiti oko 150 litara vode. Voda se najpre troši na zalivanje biljke kafe, potom za proces proizvodnje, pa za proces pakovanja i transport kafenog zrna do odredišta. To je otprilike ista količina vode koju dnevno koristi prosečan stanovnik Engleske za piće i sve kućne potrebe: pranje, tuširanje, pripremu hrane.

„Vodeni otisak“ Sjedinjenih Američkih Država je danas 2.600 m3 vode godišnje po glavi stanovnika. Svakog dana prosečan Amerikanac upotrebi oko 6.800 litara vode, tri puta više nego prosečan Kinez.

775 m3 godišnje po glavi stanovnika je „vodeni otisak“ Kine, dok Japan ima „vodeni otisak“ od 1100 m3 po glavi stanovnika od čega je 60% korišćenje vodenih resursa van granica Japana. Za Srbiju podaci još uvek ne postoje!

Kako možemo sačuvati vodu za buduće generacije?
-Dok peremo zube, ne smemo dozvoliti da voda bespotrebno otiče iz slavine
-Za vreme kupanja, sapunjanja, tuširanja neophodno je zatvoriti slavinu
-Za vreme pranja sudova, sudoperu ili neku veću posudu napuniti vodom i sapunicom, tako će se potrošiti oko 20 litara, dok se otvorenom česmom troši oko 100 litara vode.

Voda predstavlja dobro u opštoj upotrebi na koje imaju pravo svi, ali ni u kom slučaju ne može se tretirati kao dar prirode kojim se slobodno raspolaže!

Razmislite, pa presudite sami kako ćete se u budućnosti prema njoj odnositi…

Izvor: Ekokutak

Pogledajte još