Koncert Beogradske filharmonije pred evropsku turneju

Na drugom koncertu iz ciklusa „Iz šefove kuhinje“, beogradska publika upoznaće zvezdu u usponu, violinistu Valerija Sokolova (1986) u virtuoznom Koncertu za violinu i orkestar Čajkovskog. Mladi muzičar je sve više tražen zbog svojih zadivljujuće zrelih interpretacija nekih od najtežih dela violinskog repertoara. Pored Kodaljevih Igara iz Galante sa obiljem mađarskih narodnih motiva, Filharmonija će odsvirati živopisne Slike sa izložbe Musorgskog u raskošnoj Ravelovoj orkestraciji.

“Muzičke slike iz čuvene kompozicije Musorgskog inspirisane su crtežima i akvarelima umetnika Viktora Hartmana kome je delo i posvećeno. Međustavovi, koji povezuju muzičke slike, nazvani su Promenade i dočaravaju šetnje od jedne do druge slike kao i raznolikost osećanja i misli koja se javljaju prilikom susreta sa svakom novom slikom. Ovo je čudesna muzika sa kojom će se Beogradske filharmonija „prošetati“ evropskim dvoranama i sigurno neće ostaviti publiku ravnodušnom“, kaže maestro Tang.

Evropska turneja Beogradske filharmonije trajaće od 2 - 10. novembra i obuhvatiće sedam koncerata u gradovima Švajcarske i Nemačke. Orkestar je za turneju pripremio različiti repertoar za nastupe sa nekoliko solista. Pored Valerija Sokolova, uz Filharmoniju će se na različitim koncertima predstaviti austrijski pijanista Ingolf Vunder i češki hornista Radek Baborak.

Pogledajte još