Šta je to trulo u EULEKSU?

Kako "Politika" navodi, to pokazuje i krivotvorenje dokaza protiv Olivera Ivanovića.

Prvi udarac misija je dozivela kada je prištinski list Koha Ditore u ponedeljak objavio da je tužilac iz Velike Britanije Marija Bamije pribavila dokaze kako su dvojica visokih zvaničnika misije Euleks primila mito da bi zatvorila najmanje tri velika kriminalna slučaja, navodi "Politika".

Prisluškujući učesnike nekoliko kriminalnih operacija, Odeljenje za borbu protiv korupcije je presrelo i razgovore glavnog tužioca Euleksa Jaroslave Novotne i predsednika skupštine sudija Euleksa Frančeska Florija koji su se sastajali sa različitim posrednicima u cilju zataškavanja teških krivičnih dela, piše "Politika".

Veruje se da su oni doprineli zatvaranju krivičnog postupka protiv jednog od istaknutih komandanta OVK Fatmira Limaja, zatim bivšeg generalnog sekretara Ministarstva zdravlja Iljira Toljaja i u slučaju eksplozije u lokalu Envera Sekiraće, za šta su osumnjičeni pripadnici specijalne jedinice policije Kosova, piše list.

Tužilac Marija Bamije prikupila je konkretne dokaze protiv dvojice zvaničnika Euleksa ali i bivšeg zamenika glavnog tužioca Specijalnog tužilaštva Kosova Jonatana Ratela koji je navodno ometao istragu protiv Novotne i Florija, piše, list.

Međutim, umesto da dobije priznanje za savestan i odgovoran rad, Bamije je kažnjena i protiv nje je pokrenut postupak zbog parkiranja vozila i dolaska njene ćerke u kancelariju tužioca.

Sagovornici "Politike" iz međunarodnih krugova na Kosovu tvrde da su posebno neuspešni bili postupci protiv Fatmira Limaja, kao i zaštita svedoka u ovom i u drugim slučajevima.

Iz tog vremena ostala je zabeležena i izjava izvestioca Saveta Evrope Dika Martija koji je rekao da neće ustupiti nikakve osetljive informacije kao što su identitet svedoka i njihove izjave sve dok ne postoje "apsolutne garancije"da će se informacije strogo čuvati.

Posebno, kako prenosi "Politika", Marti je spomenuo nesposobnost Euleksa i Unmika da razviju instrumente za sprovođenje zaštite identiteta svedoka ili sprečavanje da procure obaveštajni izveštaji.

"Politika" navodi da se u Prištini šapatom pričalo i o sumnjivom menjanju tužilaca i sudija Euleksa u raznim predmetima što je na kraju dovodilo do mnogih oslobađajućih presuda.

Nadlanu / izvor: Politika, B92

Pogledajte još