Upozorenje "Pinku", opomene "Hepiju" i "Prvoj"

Kako ističe REM, zaključeno je da televizija Pink na neprimeren način u emisiji DNK izlaže maloletnike ponovnoj patnji i da ovakvi programski sadržaji mogu da škode njihovom moralnom razvoju.

Televizije Prva i Hepi emituju programske sadržaje neprimerene maloletnicima u vreme kada to nije dozvoljeno, takozvano zaštićeno vreme dok, Hepi televizija i na nedozvoljen način reklamira elektronske cigarete, navodi se u saopštenju tog tela Vlade.

U saopštenju se navodi da će ove televizije narednih dana dobiti rešenje o izrečenim merama koje će morati da pročitaju javno u određeno vreme.

REM navodi da će svoje odluke objaviti u štampanim medijima, napominjući da će odluke sadržati razloge izricanja mera ali i načine kako da se uočene nepravilnosti otklone.

Podseća se da je ovakav postupak izricanja mera je predviđen novim Zakonom o elektronskim medijima. Dosadašnjim Zakonom o radiodifuziji, jedino je mera upozorenja objavljivana na ovaj način.

U svom saopštenju Regulator tela za elektronske medije kaže da novim Zakonom o elektronskim medijima može više puta izricati predviđene mere opomene, upozorenja i privremenu zabranu objavljivanja programskog sadržaja pored kojih može izreći i meru trajnog oduzimanja dozvole.

Novina je i to da REM može sada i zbog prekršaja programskih obaveza koje se odnose na oglašavanje, pored prekršajnih postupaka, može da izriče ostale mere predviđene Zakonom o elektronskim medijima.

Izvor: RTS

Pogledajte još