Fiskalni računi mogu da izazovu rak?

Hemikalije koje se koriste za pravljenje fiskalnih računa mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme, upozoravaju naučnici.

Alarmantno novo istraživanje ukazuje da hemikalije koje se nalaze na našim računima iz prodavnica, butika, sa bankomata i iz menjačnica mogu biti apsorbovane u krvotok, i odatle napraviti nepopravljivu štetu!

istraživači kažu da hemikalija pod nazivom bisphenol-A, poznatiji kao BPA, može da omete pravilan rad hormona, čime se značajno podiže rizik od velikog broja zdravstvenih problema.

Ova hemikalija se ranije koristila za pravljenje flašica za bebe, ali je u Evropi zabranjena zbog opasnosti po zdravlje dece.

Nažalost, ona se i dalje koristi za plastična pakovanja kao i pakovanje konzervirane hrane, no, naučnici kažu da prava opasnost ne vreba tu.

BPA sa fiskalnih računa vrlo lako dođe u krvotok preko kože, apsorpcija se povećava u kontaktu sa kremom za sunčanje ili sapunom. Naučnici upozoravaju da ljudi lako mogu da unesu hemikaliju u organizam u restoranima ukoliko obrišu usta nakon što su dotakli račun.

Sad znate, pa pazite!

Nadlanu / T.D.

Pogledajte još