Volonterima prednost prilikom zapošljavanja

Majske poplave su pokazale da naš narod ume da bude solidaran kada se nađe u nevolji, da ima želju da pomogne, iako zauzvrat neće dobiti nikakvu nadoknadu.

Spreman je za dobrotvorni rad kako bi nešto pozitivno učinio za sopstvenu zajednicu. Zato ne čudi što je Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike počelo sa izradom dokumentacije, koja će takva lica učiniti prioritetnim u odnosu na druge prilikom zapošljavanja.

- Daćemo preporuku ministarstvima i organizacijama da u skladu sa važećim propisima predvide i urede kriterijume pri izboru kandidata, tako da se evidentirano dobrovoljno angažovanje smatra za prednost - rekli su u ministarstvu koje vodi Aleksandar Vulin.

U ulozi volontera našli su se čak i američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi, koji je čistio teren u Obrenovcu, ali i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport, koji je u tom gradu istovarivao hranu iz donacija.

Ministarstvo omladine i sporta takođe priprema nacrt zakona o volontiranju, čiji je cilj da mladima omogući da dobrovoljnim radom pomognu zajednici, a i sebi.

- Do sada smo u okviru programa „Mladi su zakon“ imali desetak međunarodnih volonterskih kampova, a u svakom je učestvovalo po 15 volontera. Takođe smo kroz isti program sproveli i veliki broj lokalnih volonterskih akcija - rekao je Nenad Borovčanin, državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta.

Izvor: Kurir

Pogledajte još