IZ BOLNICE JAVLJAJU: Zlostavljana beba neće moći normalno da se kreće, majka ometena u razvoju

Beba je hospitalizovana u petak sa prelomima ruke i povredama po telu, a policija je sumnjala da su majka J. B. i otac Z. B. zlostavljali dete. Dr Miletić kaže da je zdravstveno stanje Đ. B. mnogo bolje nego kada je primljen, više nije u životnoj opasnosti, a bolničko osoblje 24 sata bdi nad njim.

- Najbitinje je da je dete vitalno i stabilno i da mu život nije ugrožen. U toku dana ćemo doneti odluku da li u našoj bolnici možemo da saniramo prelom nadlaktne kosti. Ukoliko to ne budemo u stanju, poslaćemo dete u neku od specijalozovanih dečijih klinika u Beogradu - rekao je dr Miletić.

On je potvrdio da je majka sa detetom na odeljenju, ali i da su medicinski tehničari dobili zadatak da 24 sata motre na dete kako, eventualno, ne bi došlo do neke vrste maltretiranja deteta.

- Dete će imati posledice ovih povreda kasnije u razvoju. Svaki prelom tako bitnih kostiju ostavlja posledice u smislu ograničenja kretanja, ali s obzirom na to da je reč o bebi, takve povrede se najuspešnije saniraju. Sve zavisi i od toga kako budu obavljene intervencije, nekad i iz najbolje namere ne mora da ispadne dobro. Njegova leva noga je kraća zbog preloma butne kosti i kasnije će se to odraziti na hod - navodi dr Miletić.

Bolnička Komisija za zlostavljanje dece, posle razgovora sa majkom i pregleda deteta, došla je do zaključka da je reč o osobi ometenoj u razvoju. Za neke dalje zaključke neophodno je obaviti psihološko testiranje na koje majka ne pristaje, a lekari ne mogu da je nasilno testiraju, mimo njene volje. Komisija je, takođe, zaključila da beba ima znake neuhranjenosti.

Lekari su u petak kostatovali da muška beba Đ. B. ima više podliva, odnosno modrica, po celom telu, kao i hematom na licu, polomljenu desnu nadlaktnu i ključnu kost. Podlivi su konstatovani i na preponama, ali mišljenje je lekara da nije bilo seksualnog zlostavljanja. Dete nema hematoloških bolesti, što ukazuje da su povrede nastale mehaničkom silom.

Nadlanu / izvor: Blic

Pogledajte još