Gastro-kulturni festival EAT BELGRADE otvara svoja vrata u klubu TRANZIT

EAT BELGRADE je mini food festival nastao kao rezultat naše želje da zdrava, dobra, ukusna i inspirativna hrana postane deo svakodnevnog života, neki put i na sasvim neočekivane načine. Verujemo da kroz istraživanje doživljaja hrane možemo puno da naučimo o nama samima, o vremenu u kome živimo i definišemo kakvo mesto zauzima hrana u našoj kulturi i kulturnom identitetu.

Ne želimo da se isključivo bavimo skupom, pretencioznom ili trendy hranom, mada će nas i takva zanimati kao određeni društveni fenomen. EAT BELGRADE će se prvenstveno baviti unapređivanjem domaće gastronomske kulture. Na našu scenu dovodićemo najbolje domaće i strane gastro-profesionalce, organizovati edukativne radionice, predstavićemo ljude koji se bave permakulturom, organskim uzgojem hrane i urbanom agrokulturom. Ali, pokušaćemo da se hranom bavimo i na drugačiji način – da istražujemo doživljaj hrane, hranu kao povod, uzrok ili kontekst kulturnog čina. Zbog toga hranu nećemo samo pripremati, probati i u njoj uživati, već ćemo je kombinovati sa muzikom, dizajnirati je, fotografisati, stilizovati, pisati o njoj…

Počevši od sledećeg izdanja EAT BELGRADE koji će se održati 14. decembra, organizovaćemo i tzv. Undeground Food Market, jedinstvenu malu pijacu na kojoj ćemo predstaviti najbolje male proizvođače vrhunske hrane koji načinom uzgoja hrane oživljavaju ideju održivog razvoja i specijalnu pažnju posvećuju kvalitetu svojih proizvoda.

EAT BELGRADE želi da pokaže da je moguće povratiti ono što su nam protekle decenije života u Srbiji uzele – normalan život u kome je nedeljno popodne provedeno sa prijateljima, uz dobru hranu i piće i zanimljiv kulturni sadržaj, nešto sasvim uobičajeno i svima nam pripada bez pogovora.

U programu učestvuju: Slavimir Stojanović, dizajner, koji će predstaviti svoje kolege u segmentu programa Pecha Kucha for Foodies. DJ duet Ewox & Tamarinski ovaj put neće imati samo zajednički DJ set, nego će se boriti jedno protiv drugog iza plinskih plamenika. Džejms Lajon, autor hit romana «Poljubac leptira» predstavlja svoju vampirsko-gastronomsku priču, a naša najpoznatija food bloggerka Marija Petrović, koja stoji iza bloga Palachinka, održaće fotografsku radionicu. U segmentu programa «Superžene (i) kuvaju», dramaturškinja Biljana Srbljanović i Mina Pejić Božović, psihološkinja, predstavljaju nekoliko neobičnih recepata.

Pogledajte još