Nakon poražavajuće informacije o štetnosti limuna, vanredna kontrola je pokazala…

0

Srbiju i region uzburkala je informacija o štetnosti limuna,stoga se i pristupilo vanrednoj kontroli, kojom je utvrđeno sledeće…

Rezultati analize pokazali su da je prisustvo aktivne materije „imazalila“ u kori limuna, ali i u celom plodu zajedno sa korom, do 500 puta manja je od dozvoljene

Vanredna kontrola ostataka sredstava za zaštitu bilja u limunu pokazala da je uvezeni limun potpuno bezbedan za ishranu, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije.

Rezultati analize pokazali su da je prisustvo aktivne materije „imazalila“ u kori limuna, ali i u celom plodu zajedno sa korom, do 500 puta manje od dozvoljene.

Kako je Ministarstvo saopštilo, kontrolom limuna utvrđeno je da se „imazalil“ kreće od 0,01 do 1,996 mg/kg, a gornja granica za prisustvo te aktivne materije je 5 mg/kg.

Kontrola je rađena u akreditovanoj laboratoriji SP „Laboratorija“ Bečej i Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu.

„U skladu s navedenim, apelujemo, ali i upozoravamo medije, udruženja i pojedince, da ne šire paniku među građanima na osnovu netačnih informacija, kao i da ne narušavaju stabilno i neometano funkcionisanje ključnih institucija u oblasti kontrole bezbednosti hrane„, istakli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Izvor: Kurir

Foto: Yayimages

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.