Filharmonija se vraća Evropi

Očekivanom uspehu u sali „Betoven“ modernog kompleksa „Liderhale“, doprineo je mladi Valerij Sokolov (1986), u virtuoznom Koncertom za violinu i orkestar, Čajkovskog. Pored Kodaljevih Igara iz Galante sa obiljem mađarskih narodnih motiva, Filharmonija je u Štutgartu odsvirala živopisne Slike sa izložbe Musorgskog u raskošnoj Ravelovoj orkestraciji. Orkestar nagrađen ovacijama pozvan je na bis prilikom koga je izveo okretnu uvertiru Ruslan i Ljudmila, Glinke.

Nastupu Beogradske filharmonije u Štutgartu prethodili su koncerti u Vispu i Friburgu u Švajcarskoj, kao i Filingen–Šveningenu u Nemačkoj. Svirajući u koncertnim salama različitih stilova, Filharmonija se predstavlja raznovrsnim programom uz nekoliko solista. Pored Sokolova, sa orkestrom Filharmonije nastupa pijanista Inglof Vunder uz Šopenov Klavirski koncert br. 1, kao i hornista Radek Baborak. Dugogodišnji prvi hornista Berlinske filharmonije, tokom evropske turneje je sa beogradskim orkestrom izveo Koncert za hornu, Glijera.

(old_image)

Ubrzo nakon uspešne turneje po SAD-u, Beogradska filharmonija se vraća Evropi istražujući nove koncertne dvorane u periodu od 2 do 10. novembra. Nakon Štutgarta, Filharmonija će svirati u Šafhauzenu u Švajcarskoj i Tibingenu i Vormsu u Nemačkoj. Agencija Sviskoncert sa kojom Beogradska filharmonija ima dugogodišnju i uspešnu saradnju organizuje ovu evropsku turneju.

Pogledajte još