Bečki mediji o Raminoj provokaciji prilikom posete Beogradu

"Istorijska poseta albanskog premijera nije prošla bez incidenta, a povod za spor ponovo je Kosovo", piše bečki dnevnik "Standard" podsećajući da je posle 68 godina jedan šef albanske vlade posetio Beograd.

List podvlači da je najvažnija činjenica da je uopšte došlo do posete i podseća da je poseta Rame bila odgodjena zbog incidenta na utakmici fudbalskih reprezentacija dve zemlje u Beogradu.

"Standard" ukazuje da je konferencija za štampu, posle razgovora dva premijera, pokazala da će biti teško prevazići sve probleme i ostvariti optimistička očekivanja o "novom početku".

Bečki dnevnik "Prese" ističe da se domaćin i gost nisu ''dugo zadržali na diplomatskoj razmeni lepih reči i dodaje da je Rama govorio o ''nezavisnom Kosovu', a da je Vučić to ocenio provokacijom''.

List ujedno podseća da govor albanskog premijera Rame nije preveden na srpski u direktnom prenosu RTS-a, pitajući da li je bilo reči o cenzuri ili slučajnosti.

Samo snažan pritisak EU je, prema "Prese", omogućio ovu istorijsku posetu Rame Srbiji, a taj isti pritisak Brisela će dve zemlje kandidate naterati na dodatne obavezne susrete.

Bečki dnevnik "Kurir" piše da je najpre moralo doći do smirivanja strasti izmedju Srbije i Albanije pre nego što je Rama mogao da poseti Beograd, podsećajući na kvalifikacionu utakmicu za Evropsko prvenstvo u fudbalu.

List naglašava da ni prilikom posete Rame Beogradu nije moglo da se oseti opadanje tenzija, prenoseći da je albanski premijer, svojom izjavom vezanom za Kosovo, razljutio svog domaćina.

Bečki dnevnik "Kronen cajtung" ocenjuje da je poseta Rame bila obeležena otvorenim razlikama u vezi nezavisnosti Kosova.

Nadlanu / izvor: Blic

Pogledajte još