Poljska filmska jesen

Program je organizovan u saradnji sa Ambasadom Poljske.

Cena ulaznice: 150 din.

Poseban dan posvećen je planinarskim dokumentarnim filmovima, po čemu je Poljska posebno poznata.

Sreda, 19.11.2014. 20:00 sati

SAOBRAĆAJNA POLICIJA (2013,118min)
Režija: Wojciech Smarzowski
Uloge: Bartlomiej Topa, Arkadiusz Jakubik, Julia Kijowska
Priča o sedam policajaca, koje osim posla povezuje prijateljstvo. Njihov mali, zatvoren svet prividno odlično funkcioniše. Kada je jedan od njih ubijen u nerazjašnjenim okolnostima, a istraga otkriva korupciju, sve se dovodi u pitanje... Film koji je šokirao poljsku javnost i uzbudio političare... Odličan triler sa univerzalnim porukama...
Nagrade: 2 Orla: najbolja drugoplanska muška uloga (A. Jakubik) i najbolji scenario (V. Smarzovski); Zlatni lav: individualna nagrada – najbolja montaža (P. Laskovski).

Izgubljeni osećaji (2013,6min, Animirani)
Režija: Marćin Vasilevski
Storija o susretu između čoveka i žene u izmaštanom svetu Đorđa De Kirika...

Četvrtak, 20.11.2014. 20:00 sati

ŽELjA ZA ŽIVOTOM (2013, 107min)
Režija: Maciej Pieprzyca
Uloge: Dawid Ogrodnik, Dorota Kolak, Arkadiusz Jakubik
Iznenađujuće optimistička i humorna priča o godinama političke tranzicije Poljske u osamdesetim i devedesetim godinama kroz vizuru mladića koji boluje od cerebralne paralize... Nagrade: Grand Pri za najbolji film, nagrada Ekumenskog žirija i nagrada gledalaca na Međunarodnom filmskom festivalu u Montrealu; 5 Orlova, Srebrni Lavovi: režija (M. Pjepšica) i produkcija (V. Lisakovski); VISLA: nagrada gledalaca – najbolji poljski film (M. Pjepšica).

Uključi/ Isključi (2013,6min)
Režija: Piotr Ludwik
Gospodin Krompir je sve u životu podredio svojoj omiljenoj aktivnosti-gledanju televizije. Ali jednog dana...

Petak, 21. 11.2014. 20:00 sati

STRAH OD VISINE ( 2011, 90min)
Režija: Bartosz Konopka
Igraju: Krzysztof Stroiński, Marcin Dorociński, Dorota Kolak
Tomek je mladi tv novinar koji saznaje da mu je otac, sa kojim nema nikakav odnos godinama, zatvoren na psihijatrijskoj klinici. Odlučuje se da uspostavi kontakt ali postepeno sve više podpada pod uticaj očevog ludila... Mračna i misteriozna priča, od reditelja dobitnika Zlatnog medveda i nominovanog za Oskara.

Dva koraka iza (2013, 8min)
Reżija: Paulina Majda
Film o odlascima, rastancima, odvajanju...

Subota, 22.11.2014. 20:00 sati

Dokumentaran dan
RITAM SLOBODE (2010,78min)

Režija: Wojciech Słota, Leszek Gnoiński
Priča o Poljskoj rok muzici 80’tih godina, u socijalističko-komunističkoj stvarnosti, sa svedočenjem zvezda tih vremena. Ovo je nezaboravno muzičko putovanje kroz vreme omogućeno često veoma potresnim svedočenjima kultnih poljskih muzičara u poslednjih 50 godina.

LjUBAV (2012, 91min)
Režija: Filip Dzierżyński
Film "Ljubav" je priča o osnivanju, delovanju, raspadu i pokušaju obnavljanja benda, Muzičari iz originalnog sastava sastaju se nakon 10 godina da pokušaju da se pripreme za veliki „come back“ za vreme Of festivala u Mislovicama. Ipak je od njihovog poslednjeg sastanka prošlo mnogo vremena i nekadašnji prijatelji ne umeju da se sporazumeju, dok neki od njih nisu uopšte ubeđeni koliko je dobro da se bend obnovi.

Nedelja, 23.11.2014, 20:00 sati

UMETNOST SLOBODE (2011, 71min)
„Umetnost slobode” odgovora na pitanje kako je moguće da su u doba socijalizma i komunizma tj. Poljske 70-ih i 80-ih godina, poljski planinari bili najbolji na svetu. Film govori o najtežim i najspektakularnijim poljskim ekspedicijama i osvajanju najopasnijih vrhova. Pokazuje takođe suštinu planinarenja : pobediti slabost sopstvenog tela i proveriti sebe u nezamislivo teškim uslovima. Nagrade: Best Mountaineering film Konkursa planinskih filmova u Vankuveru; Grand Pri 17. Pregleda Planinskih filmova u Londek-Zdroju; Specijalna nagrada 9. Krakovskog planinskog festivala; glavna nagrada Filmskog festivala u Katmandu; nagrada Festivala planinskih filmova u Čikagu.

Ekspedicija na Minjh (2011, 24min)
Režija: Maciej Stasiński
Uzbudljivi dokumentarac o osvajanju jednog od najopasnijih vrhova u poljskim Tatrima...

Pogledajte još