Zašto je zapravo opasno mešati alkohol i lekove?

Alkohol se brzo repsorbuje iz digestivnog trakta, pa se posle u organizmu raspodeljuje i metaboliše se u jetri preko enzima alkohol-dehidrogenaze.

Oko 90% alkohola se metaboliše do ugljen-dioksida i vode, a ostatak nestaje u vidu znoja, urina ili izduvanog vazduha. U organizmu se alkohol veže za acetil-holinske, serotinske i glutamatne receptore. Deluje kao depresor CNS-a, a efekti su od ansiolitičnih, sedativnih, hipnotičkih dejstava, sve u zavisnosti od doziranja.

Alkohol može imati opasne interakcije sa OTC lekovima kao što su difenhidramin i lekovi za kašalj, a to sve vodi ka opasnom porastu krvnog pritiska. Međutim, ako mešate opijajuća sredstva sa lekovima za smirenje, možete doći i u stanje kome.

Iako unesu istu količinu alkohola kao i muškarci, žene mogu pretrpeti veće posledice u slučaju da ga mešaju sa lekovima. On se u telu meša sa vodom, pa se kod muškaraca javlja više u razblaženom obliku i pogubne posledice su dosta bezbolnije.

Mešanje alkohola sa lekovima ne može vam trenutno mnogo nauditi, ali srčane smetnje i poremećaji mozga nastaju kasnije. Stoga, savetuje se da dok ste na terapiji, probajte da apstinirate od opuštajućih napitaka.

Izvor: Srbija danas

Pogledajte još