Pet vrsta namirnica koje će vas razboleti

1. Šećer
Nutricionisti preporučuju smanjen unos šećera u svim godišnjim dobima jer ova namirnica ima nula posto hranljivih materija. Ona povećava nivo šećera u krvi i smanjuje mogućnost organizma da se bori protiv bakterija i virusa. U jesenskim i zimskim mesecima stručnjaci savetuju ograničavanje unosa ove namirnice.

Izbegavajte procesuiranu hranu s većim procentom rafiniranog šećera poput slatkiša i gaziranih napitaka. Umesto toga, preporučuje se uzimanje hrane koja će stabilizovati nivoe šećera u organizmu poput smeđeg pirinča, leblebije i sočiva, te tako osnažiti imunitet.

2. Prosti ugljeni hidrati

Šećer se krije i u jednostavnim ugljenim hidratima poput kornfleksa i belog hleba, koji mnogi biraju kao glavnu namirnicu za doručak. Konzumacija prostih ugljenih hidrata, naime, u telu se brzo pretvara u glukozu, i tako stvara iste probleme za telo kao i čajne kašičice belog hleba.

Umesto toga birajte cele žitarice poput zobi i ječma, po mogućnosti u kombinaciji s organskim mlekom od badema, naseckanim bananama i malo cimeta.

"Industrijski šećer i prerađevine koje se u telu brzo pretvaraju u glukozu oslabiće imunitet te vas izložiti sezonskim bolestima."

3. Masna i pržena hrana

Mnogo je razloga za izbegavanje hrane prepune zasićenih masnih kiselina poput prženog mesa i krompirića. Redovna konzumacija ovako pripremljene hrane povećava krvni pritisak i rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali i slabi imunitet pojedinca.

Nutricionisti napominju da je odabir hrane ključan za otpornost organizma na bolesti i druge spoljne činioce. Stoga savetuju umerenost, i povremenu zamenu crvenog mesa za zdravije proteine poput grahorica i mahunarki.

4. Alkohol

Ne morate se odricati povremene čaše crnog vina, ali bi svakako trebali pripaziti na količinu alkohola koju unosite u organizam. Neki će reći da alkohol efikasno greje organizam te se zato nameće kao logično rešenje tokom hladnog vremena.

No brojne studije su pokazale da pretjerano uživanje u alkoholu oslabljuje imunitet i tako pojedinca izlaže raznim sezonskim bolestima. Jedno piće vam neće naškoditi, ali tri čaše alkohola defnitivno će vas izložiti bolestima.

5. Mlečni proizvodi

I mlečni proizvodi su izvori skrivenih šećera, pa se preporučuje njihovo umereno uzimanje u hladnim mesecima. Američki naučnici iz klinike Mayo povezali su ispijanje mleka i jogurta, te konzumaciju sira s problemima u respiratornom sistemu.

Tačnije, llekari su otkrili da kravlje mleko može zgusnuti sekrete (šlajm) u plućima i grlu i tako usporiti oporavak od bolesti. Umesto toga pijte zdravije alternative, poput pirinčanog mleka, ili organskih tekućina od badema.

Nadlanu / izvor:portaloko

Pogledajte još