Nikada nećete pogoditi čemu je služio ovaj ćup sa zmajevima!

Da li pogađate šta bi to moglo biti? Prvi sizmograf!

Kineska Han dinastija (206 PNE - 220 NE) je period koji je poznat kao vreme ekonomskog prosperiteta i procvata nauke i tehnologije.

132. godine nove ere, Zang Heng iz Han dinastije je izmislio i prvi seizmoskop (ili seizmograf), koji je u drevnim spisima poznat kao "instrument koji meri vetrove i pomeranja Zemlje".

(old_image)

Nađeni su samo delovi ovog izuma, ali veruje se da je on izgledao kao veliki bronzani ćup, dva metra širok. Sa osam strana, nalazile su se glave zmajeva koje su držale broznane kuglice. Kada bi se desio zemljotres, usta zmaja bi se otvorila i ispustila loptu u usta žabice.

U zavisnosti od toga koji od zmajeva bi ispustio lopticu, znalo bi se gde će se zemljotres desiti.

Ova primitivna mašina, po savremenim standardima, je navodno uspela da očita zemljotrese koji jedva da su se osetili.

U drevnim spisima nalazi se objašnjenje da je unutar ćupa postajala ploča, koja je mogla da se pomera između bilo koje dve od osam glava zmajeva.

Ovo ukazuje da je postojao neki mehanizam koji je podsećao na klatno, koji je u zavisnosti od potrhtavanja tla, mogao da izazaove lančanu rekaciju. Naučnici nisu do kraja objasnili kako je taj mehanizam funkcionisao.

Prvi moderni seizmograf izgradio je fizičar Luiđi Palmijeri 1855. godine.

Savremeni seizmometri se mogu podeliti u tri grupe prema opsegu frekvencija u okviru koga mogu da mere seizmičke signale.

(old_image)

Izvor: blic

Pogledajte još