DIGITALIZACIJA JE POČELA!

Od septembra 2014. digitalni signal pokriva više od 90% stanovništva Srbije i možete pratiti 10-15 programa u zavisnosti od područja. Trenutno se uporedo emituju i analogni i digitalni signal. O čemu se zapravo radi i kako se pripremiti za digitalizaciju pokušaćemo da objasnimo u nastavku teksta.
    
Digitalizacija predstavlja proces "prevođenja" nekog vida medija u digitalni format. U konkretnom slučaju, kod digitalne televizije ovaj proces prevodi TV program (video snimak sa zvukom) iz TV stanice, i zatim šalje isti u digitalnom obliku ka kućnim TV prijemnicima gde se snimak prikazuje na TV uređaju nakon dekodiranja digitalnog signala kroz DVB-T2 tjuner (integrisan u samom TV uređaju ili eksterni DVB-T2 set-top box risiver).
    
Za prijem digitalnog signala koristi se ista antena kao i kod analognog signala, međutim, za prikaz slike kod televizora koji nemaju ugrađen DVB-T2 tjuner neophodan je i eksterni DVB-T2 set-top box (STB) risiver. Cena ovakvih risivera varira u zavisnosti od mogućnosti koje određeni model nudi, a mi toplo preporučujemo Falcom T2400 risiver koji spada u jeftinije STB uređaje a trenutno nudi najbolje za uloženi novac. Ovaj risiver poseduje odličan tjuner uz skromne dodatne multimedijalne mogućnosti pa će bez problema zadovoljiti sve korisnike kojima je potreban kvalitetan DVB-T2 prijemnik. Ukoliko pak razmišljate o naprednijim modelima, pogledajte vodič za izbor DVB-T2 prijemnika.

(old_image)

Zbog čega prelazak na digitalni signal?
Digitalni signal ima niz prednosti u odnosu na analogni signal koji je do sada korišćen, pre svega digitalni signal je zbog svoje prirode otporan na različite vrste smetnji kojima je signal izložen prilikom emitovanja kroz mrežu repetitora od TV stanice pa sve do krajnjih korisnika. Dobar TV prijemnik takođe može da rekonstruiše i obradi čak i veoma oštećen (degradiran) digitalni signal za razliku od analognog signala.
    
Kod digitalnog signala korišćenjem kvalitetnog prijemnika takođe se dobija i niz naprednih mogućnosti kao na primer znatno veći broj TV programa u SD i HD rezolucijama, kvalitetniji zvuk što će posebno obradovati ljubitelje muzičkih TV kanala, izbor prevoda i titlova, pauziranje TV programa (Time Shift), snimanje TV programa na USB memoriju, uvid u program svih TV stanica (EPG) koji predstavlja moderniju i daleko bržu zamenu za teletekst, i mnoge druge.

Pogledajte još