Drugi vas čitaju bolje nego što mislite: Evo kako vas izraz lica i položaj tela odaju

Kako vas sagovornik “čita”?

Zapamtite: i mi sami tokom razgovora, slušanja prezentacije, druženja…podsvesno tumačimo govor tela osobe koju posmatramo. Broj indikatora koje pri tom uzimamo u obzir je velik. Naravno i takvi indikatori zavise od našeg iskustva, stepenu obrazovanja, okruženju u kome smo odrasli i slično. Bitno je da indikatore povežete u celinu. Time dobijate objektivniju sliku o osobi koja vam je zanimljiva. Ukoliko sud donosimo iz jednog ili par indikatora, dobijamo sliku koja će „zračiti isključivošću“.

Položaj tela – negativni položaji

Sa sagovornikom razgovarajte poštujući tzv. „intimni prostor“. Istraživanja su pokazala kako je najprihvatljiviji razmak pri razgovoru od 70-90cm (naravno, nećete imati u rukama krojački metar). Ukoliko taj razmak bude veći, sagovornik će „osetiti“ da vam je odbojan a u suprotnom, smatraće vas preagresivnom, nepristojnom osobom.

Položaj ruku i nogu – sagovornici stoje

Ruke „smiriti“ (preterano mlataranje ostavlja utisak nepristojne osobe koja nedostatak rečnika nadomešćuje gestikulacijama) i izbeći prekršteni položaj na grudima.

Noge su jedna pored druge, lagano razmaknute bez savijanja u kolenima (prekrštenee noge u stajaćem položaju odaju znak ne samo nesigurnosti nego i „nečega što želimo da sakrijemo“, ukoliko je jedna noga savijena u kolenu ostavljamo utisak da smo preležerni, širi razmak između stopala zrači bahatošću i utiskom „evo spreman/na sam za borbu“).

Položaj tela – sagovornici stoje

Usmereni ste na sagovornika (otklon u bilo koju stranu od sagovornika ostavlja utisak da želite što pre da odete od njega), a ramena su „uspravna“, što se odnosi i na uspravno držanje glave.

Malo o različitim izrazima lica

Tokom razgovora, prezentacije i bilo kakve komunikacije, budite baš onakvi kakvi jeste. Ukoliko vas sagovornik/ca takvog prihvati, budite sigurni da ste ispunili jedan od bitnih preduslova za dugoročniju komunikaciju, a time i otvorili niz mogućnosti koje će vam sigurno pomoći.

Izvor: portaloko

Pogledajte još