Istina ili mit: Šta je šta, kad je u pitanju pilula za kontracepciju?

Rešili smo da pitamo ginekologa.

MIT
Nabaciću kilograme ako počnem da pijem pilule.

Ne, nećete. Mnoge žene su pod utiskom da će ih kontraceptivne pilule učiniti debelima, ali ne radi to tako. Same pilule imaju nula kalorija, a jedino što može da se desi, jeste da počnete da zadržavate tečnost, i da nabacite pola kilograma do kilogram.

MIT
Ako počnem da koristim pilule mogu da dobijem rak

Zapravo, oralni kontraceptivi su jedini način da smanjite svoje šanse za dobijanje raka materice i jajnika. Jedina mana je što u jako malom broju slučajeva, kontraceptivne pilule neznatno ubrzavaju rast raka dojke.

Kontraceptivne pilule su originalno bile namenjene ženama koje trpe užasne menstrualne bolove, i obavezno su dolazile sa upozorenjem da lek sprečava žene da zatrudne. U roku od dve godine, milioni žena su odjednom patili od užasnih menstrualnih bolova. I sve su tražile baš ove pilule od svojih lekara.

MIT
Od pilule ću postati niža

Ne, ali. Ovo zapravo nije mit. Dakle, za devojke u pubertetu nije preporučljivo da uzimaju ove pilule. Zašto? Jer estrogen utiče na kosti na dva načina - prvi je da ih ojačava, drugi je da usporava njihov rast. To znači, da ako prerano počnete da koristite oralne kontraceptive, može da se desi da ne dostignete svoju punu visinu. Ako bi vam visina bila 167cm, porašćete samo 165.

MIT
Pilula mora da se uzima svakog dana u isto vreme

Šta god da ste čuli, uzimanje pilule u isto vreme svakog dana ih neće učiniti efektivnijim. To važi samo ako uzimate jako male doze, ili ako koristite "mini-pill" u kojima se nalazi samo progesteron. Za veliku večinu žena, ovo je nepotrebno, jer se uglavnom koriste pilule koje u sebi sadrže i progesteron i estrogen.
MIT
Ako dugo budete koristili pilule, postaćete neplodni

Čista glupost. Pilule nisu bombe koje napadaju vašu matericu i uništavaju je. Ako rešite da prestanete da uzimate kontraceptivne pilule, možete zatrudneti u roku od samo nekoliko dana. Vaša plodnost se ne menja sa uzimanjem pilula, ni najmanje!

Zagađuje reke i utiče na divlji svet - Žene koje koriste kontraceptivne pilule luče njihove sintetičke hormone, koji se ne razlažu u vodi. Skoro 50% estrogena koji se nalazi u rekama potiče od kontraceptivnih pilula, a najnovija istraživanja pokazuju da to može da utiče na plodnost divljeg sveta.


KO ne bi smeo da koristi kontraceptivne pilule

Oni koji imaju određene poremećaje zgrušavanja krvi, jer onda rizikuju ugrušak u nozi, plućima, čak i moždani udar. Takođe nije preporučljiva za ljude sa određenom vrstom migrena - ukoliko se migrene manifestuju uz teške probleme sa vidom, nemojte uzimati kontraceptivne pilule.

Dakle, pilula je savršen način da iskontrolišete ciklus, da sprečite neželjenu trudnoću, ali takođe i da smanjite menstrualne bolove. Samo, nipošto je nemojte uzimati na svoju ruku. Posetite svog ginekologa, on će vam najbolje reći koje pilule treba da uzimate, i smete li da ih uzimate.

Nadlanu / T.D.

Pogledajte još